Mansikanviljelyn Kasvun osaajat kokoontuivat pellon pientareelle Suonenjoella

Suonenjoella järjestettiin 28.5. perinteinen pellonpiennarpäivä ammattipuutarhan viljelijöille. Paikalle saapuikin uutuuksista kiinnostuneita mansikanviljelijöitä kuulemaan sääasemista, kuuman veden käytöstä rikkaruohojen torjunnassa, biokalvoista, kastelujärjestelmistä ym. ajankohtaista aiheista.


Kasvun osaaja -päivässä Suonenjoella keskityttiin ajankohtaisiin marjanviljelyn asioihin ja digitaalisuuden hyödyntämiseen maanviljelyn apuna ja tuottavuuden parantajana.

Aiheita olivat:
iMetos Pessl - Sääasemat
Biomant, kuuma vesi rikkaruohojen torjuntaan – Reglonen korvaajaksi
Yara Megalab kasvianalyysi
BioBag Oy:n biokalvot
Mankar, työnnettävä ruisku – ULV Mantis
Rivulis -kastelujärjestelmä
John Deere ympäristökoneet

iMetos Pessl - Sääasemat

Esittelyssä oli uunituoreena Suomeen saadut iMetos-sääasemat ja anturit suoraan Itävallasta. Nämä laitteet soveltuvat erinomaisesti reaaliaikaiseen sää- ja kasvuolojen seurantaan peltolohkoittain. Lisävarusteilla voi tarkkailua laajentaa kastelun optimointiin, tauti- ja tuholaistarkkailuun sekä ennustamiseen. Edullisesta hinnasta huolimatta sääasemat ovat monipuolisia, kestäviä ja tuovat tiedot suoraan kännykkään tai tablettiin.


Kasvustomittareita ja sääasemia tarvitaan viljelypanosten käytön kohdentamisessa. Niistä on apua oikean ajoituksen ja oikean määrän valitsemisessa. Ja lopulta kyse on satotason parantamisesta ja laadun varmistamisesta valitsemalla kulloinkin parhaat viljelytoimenpiteet.

Tässä vielä kiteytettynä tärkeimmät asiat:
- Kokonaisvaltainen ratkaisu digitalisoidulle pellolle
- Säähavainnot pellolla ja niiden tallentaminen
- Tauti-, sato- ja hyönteishavainnointi
- Maanäytteet ja kosteuden havainnointi

Hyötyjä viljelijälle
- Täsmällisyys ja optimointi pellon operoinnissa mahdollistaa nopean reagoinnin
- Ajolinjojen optimointi
- Ruiskutusikkunan laskeminen
- Varoitusilmoitukset lämpötilasta, kosteudesta ja tuulesta

Säähavainnot ja ennustaminen

- Sademäärä, lämpötila, lehden vesipitoisuus, auringon säteily, ilmankosteus
- Sääennusteiden paikallisuus
- Luotettava
- Perustuu mitattuun tietoon
- Laitteiden tiedon jakaminen muiden viljelijöiden kesken (koko alueen kattava verkko)

Maaperän kosteus
Lukuisia erilaisia sensoreita
Kastelun suunnittelu ja seuranta

 
 

Raija Roos Yara Suomesta kertoi Yara Megalab-kasvianalyysistä

Optimaalisin ajankohta ottaa Yara Megalab -kasvianalyysin on mansikan nuppuvaihe ja kukinnan alku. Tulosten perusteella ehtii vielä tehdä muutoksia lannoitukseen, jolla vaikutetaan tämän kesän satoon. Analyysin voi toki ottaa milloin vain, jos epäilee ravinnepuutoksia tai haluaa tarkistaa kasvuston kunnon.

Kasvianalyysin hyödyt:
1. Lisälannoituksen tarkentaminen ja oikean tuotteen valitseminen helpottuu.
2. Piilevien ravinnepuutosten havaitseminen auttaa sadon maksimoinnissa.
3. Liiallisen lannoituksen välttäminen tuo kustannussäästöjä.
4. Megalab-tuloksia voi hyödyntää seuraavan vuoden lannoituksen suunnittelussa. Mahdollisiin ravinnepuutoksiin varautuminen.

Megalab-tulokset auttavat myös lehtilannoituksen suunnittelussa: milloin on oikea aikaja ja mitä tuotetta kannattaa käyttää. Vaikka käytössä olisi tihkukastelu, niin lehtilannoitus kannattaa tehdä, jos tulokset kertovat ravinnepuutoksista ja olosuhteet ”estävät” kastelulannoituksen tai kasvusto/juuristo ei ota ravinteita tehokkaasti maasta.

Kasvustoissa on näkynyt tänä keväänä keltaisuutta – mikä on ongelmana?

Sääolosuhteet ovat keltaisuuden suurin syy. Kylmä, lämmin, ja taas kylmä ja kostea ovat ongelmallisia kasvin kannalta. Kasvit eivät ole haihduttaneet ja sitä kautta ravinteiden ja veden saanti on heikentynyt. Nähtyjen kuvien perusteella ongelmana näyttäisi olevan myös mangaanin puutos.

Kasvustot lähtivät lämpimän jakson aikaan hyvin kasvuun, mutta nyt kasvu on pysähtynyt, kun on viileää ja kosteaa. Kun säät lähtevät lämpiämään, kannattaa kasvustoja seurata tarkkaavaisesti ja huolehtia niiden veden ja ravinteiden riittävyydestä ja saannista.

Sääasemat ja anturit maahan! Todella hyödyllinen järjestelmä. Nämä kiinnostivat viljelijöitä ja varmasti olisi monelle tarpeellinen. Kastelun ja ravinteiden antoa pystyy tarkentamaan säätietojen perusteella. Auttaa ruiskutusolosuhteiden määrittämisessä ja parhaan hyödyn saannissa.

Biomant-kuumavesilaite vaihtoehto rönsyjen poistoon

Työesittelynäytöksessä oli Biomant-kuumavesilaite. Hyvä ja monipuolinen vaihtoehto mansikan rönsyjen poistoon, kun Reglone-torjunta-aine kielletään. Laite on tehokas, säästää ympäristöä ja toimii tarvittaessa myös painepesurina.

Jouni Riutta BioBag Finland Oy:stä kertoi kestävistä, mutta kompostoituvista kalvoista

BigBagin kalvot ovat EU:n virallisesti hyväksymät.

BioBag tarjoaa mansikanviljelijöille kalvoja, jotka kompostoituvat maaperässä eivätkä jätä yhtään mikromuovia pellolle. Viljelijöiden toiveena olisi saada 4-5 vuoden kestävyyttä kalvolle ja BioBag pystyy ainoana valmistajana tarjoamaan sen.

Kun satokausi on ohi, niin loput kalvon rippeet voi kyntää suoraan peltoon, johon ne kompostoituvat. Kalvoja ei tarvitse repiä ensin pois vaan voi vaikka lähteä vaimon kanssa lomalle.

BioBag tarjoaa kalvoja viljelijöiden erilaisiin tarpeisiin 1-5 vuodeksi.


Esittelyssä oli myös koneita: Avant-kuormaaja ja John Deeren traktoreita.

Timo Talvitie Hankkijalta esittelemässä Biomant-laitetta.