Kouvolla kehitetään parhaita ruokintaratkaisuja

Kouvon tilalla Punkalaitumen Kanteenmaassa uskotaan alan tulevaisuuteen sika-alan haasteista huolimatta. 800 emakkoa ja 2500 lihasikaa sekä 270 ha peltoa työllistävät isäntäperheen lisäksi yhdeksän muuta työntekijää Suomesta, Ukrainasta, Puolasta ja Virosta. Kouvot ovat olleet Hankkijan rehujen kehitystyössä mukana pitkään ja tila on toiminut uusien ratkaisujen seurantapaikkana lähes 20 vuoden ajan.


Elokuisena iltapäivänä Anna-Liisa ja Juha Kouvon pöydän ääressä istutaan pohtimassa tulevia haasteita. Aikaisempina vuosina tähän aikaan elonkorjuu on jo ollut käynnissä, mutta nyt puintikiireet antavat vielä tovin odottaa. Myös perheen nuoret miehet Tuomas ja Markus ovat ehtineet töiltään käväisemään sisällä. Asiantuntijamyyjä Tuula Honkamaa sekä sian-
rehujen kehityspäällikkö Marjut Suokanto Hankkijalta ovat saman pöydän ääressä vaihtamassa kokemuksia uusista porsasrehuista.
Kouvoilla tuotetaan porsaita HKScanin kautta välitykseen. Suurin osa porsaista kasvatetaan omassa lihasikalassa. Hankkijan kanssa yhteistyötä tehdään myös peltoviljelyssä. Siemenet, lannoitteet ja kasvinsuojeluaineet tulevat Hankkijalta. Pelloilla kasvaa lähinnä ohraa, kauraa ja vehnää.

Kehitysyhteistyöstä pitkä kokemus

Tilalla on testattu useita Suomen Rehu -innovaatioita vuosien aikana.
–   Olemme olleet aina kiinnostuneita testaamaan uusia rehuja ja olemaan näin eturintamassa rehujen kehittämisessä ja tilakohtaisten palautteiden eteenpäin viemisessä. Emme ole kertaakaan kieltäytyneet tällaisesta ainutlaatuisesta mahdollisuudesta, Anna-Liisa sanoo. Testattavana on ollut niin porsaiden, emakoiden kuin lihasikojenkin rehuja.
–   Progres®-innovaatiota lähdimme innolla testaamaan, koska haimme ratkaisua porsaita vaivanneeseen ripuliin, Juha kertoo. Progres on patentoitu suomalainen rehukeksintö, jossa hyödynnetään havupuiden pihkan resiinihappojen luontaista kykyä suojautua bakteereilta.
–   Tuotteen käytöstä olemme saaneet erittäin hyviä kokemuksia ja selvä hyöty on ollut nähtävissä, Kouvot toteavat yhteen ääneen.
–   Tutkimuksessa on ollut mukana myös Helsingin Yliopisto, ja meillä on käynyt tutkijoita punnitsemassa porsaita ja kirjaamassa havaintoja ylös 6 viikon ajan. Porsaiden punnituksissa ja tilaseurantojen eri vaiheissa myös Tuula on ollut sikalan arjessa mukana erittäin paljon, kuvailee Anna-Liisa.

Seurantatilana tänä syksynä lanseeratuille porsasrehuille

–   Turun uudet Opti-Pekoni -porsasruokintakonseptit on kehitetty yhdessä HKScanin ja SFR- tutkimuslaitoksen asiantuntijoiden kanssa, Marjut Suokanto kertoo. Konseptiin kuuluvia porsasrehuja testataan tilatasolla ennen markkinoille tuontia. Tarkennuksia voidaan myös tehdä saatujen palautteiden perusteella.
–   Yhdelle tilalle sopiva ruokintaratkaisu ei välttämättä toimi toisella tilalla. Joskus rehun koostumus ratkaisee, joskus sikalan olosuhde- ja managementasiat tai eläinten terveydentila ohjaavat valintaa, Honkamaa sanoo. Sama rehu ei toimi kaikilla.
Viime vuonna uusittiin Opti-Pekoni emakkotäysrehuja ja -tiivisteitä, ja nyt markkinoille tulleet porsasrehut ovat jatkoa tälle työlle.
–   Porsasrehukonsepti onkin linkitetty toimimaan saumattomasti Opti-Pekoni emakkorehujen kanssa. Opti-Pekoni -rehukonseptin kehitystä jatketaan myös lihasikojen rehuihin, Marjut kertoo.

Yhteistyön sujuvuutta kiitellään

Tilan pyörittämiseen osallistuvat myös pojat Tuomas ja Markus.
Tilan pyörittämiseen osallistuvat myös pojat Tuomas ja Markus.

Kouvot ovat tyytyväisiä yhteistyöhön Hankkijan kanssa. Keskustelu on avointa ja ongelmiin etsitään ratkaisuja yhdessä. Tuula on tyytyväinen saamaansa suoraan palautteeseen. Isäntäväki ei Tuulan mukaan jää liian pitkäksi aikaa itse miettimään ongelmia ruokinnassa, vaan he reagoivat nopeasti ja ottavat heti yhteyttä. Näin voidaan yhdessä miettiä parannuskohteita ja puuttua ruokinnan ongelmiin heti. Tuulan ammattitaito on vahvasti mukana tilan jokapäiväisessä arjessa.
–   Kerran kuussa yleensä käyn tilalla ja puhelimessa taidetaan puhua lähes päivittäin, Tuula naurahtaa.
Myös Marjut Suokanto tuntee Kouvot hyvin ja tilatyöskentely onkin oleellinen osa hänen työtään.
–   Pidän yhteyttä tilaan säännöllisesti ja satunnaisesti olen myös mukana käytännön kokeissa kuten nyt Progresin yhteydessä. Yhteistyö on ollut rakentavaa, ja tiedonvaihto välitöntä ja mutkatonta, Suokanto kiittelee isäntäparia innostuksesta kehitystyöhön.

 

Perhetilan perinteille jatkoa

Sianlihan hinnan kehitys Suomessa verrattuna muuhun Eurooppaan huolettaa myös Kouvoilla.
–   Olen itse ollut tilalla lähes 25 vuotta ja lähes koko ajan hinta on laskenut, Anna-Liisa kertoo. Toisaalta alhainen viljanhinta kompensoi sianlihan huonompaa hintaa.
–   Aikaisemmin hinta saattoi heilahdella edestakaisin, mutta nyt on ollut seitsemän huonompaa vuotta ilman nousujaksoa, Honkamaa toteaa.
Vaikka tällä hetkellä ei uusia rakennushankkeita tilalla ole käynnissä, laajentaminen tulevaisuudessa ei ole mahdoton vaihtoehto.
–   Tuotantoa voisi laajentaa niin, että pystyisimme kasvattamaan kaikki porsaat itse, Juha suunnittelee. Tällä hetkellä tämä laajuus kuitenkin isäntäväen mukaan riittää. Tilalla on mukana kolme sukupolvea, sillä nuorison lisäksi tilan arjessa on mukana myös Juhan 82-vuotias isä Aarno. Tilalle näyttäisi löytyvän jatkaja perheen lapsista, joten halua jatkaa perhetilan perinteitä on. Pojat Tuomas ja Markus ovat 22- ja 20-vuotiaita ja tytär Meri-Tuuli 16-vuotias.
–   Tämä on hyvä elämänvaihe, Anna-Liisa ja Juha tiivistävät. Pojista on tilan töissä paljon apua ja itse ollaan vielä ihan hyvässä kunnossa. Jos vapaa-aikaa sattuu jäämään, menee aika mieluiten ulkoillessa ja levätessä. Tosin käymmehän me mielellämme konserteissa, kerran vuodessa Lapissa ja tietysti Hankkijan risteilyllä, energinen isäntäpari nauraa.

Teksti ja kuvat: Anne Nieminen

 

Katso video Kouvon tilalta!