Perunan ruttosuoja

 

Ruttosuojan on oltava päällä alusta pitäen

Perunarutto muhii kosteissa ja lämpimissä oloissa. Märässä maassa se saastuttaa perunan varren maassa säilyneiden munaitiöidensä avulla. Toinen saastuntalähde on siemenmukula, josta sieni kasvaa vartta myöten ylös ja saastuttaa lehvästön.

Ridomil Gold on aidosti systeeminen aine perunaruttoa vastaan ja se torjuu varsiston kasvun alkuvaiheessa vartta myöten kasvavan ruton. Alkukesästä metalaksyyli-tehoainetta kestäviä ruttokantoja ei vielä ole, joten Ridomil Goldin teho on hyvä. Loppukesää kohti kestäviä kantoja syntyy luonnostaan, minkä vuoksi loput ruiskutukset tehdään muilla aineilla. Metalaksyyliä kestävät ruttokannat eivät talvehdi hyvin, joten jokainen kasvukausi aloitetaan hyvällä teholla. Käyttömäärä 2 kg/ha.

Perunan varsiston nopean kasvun vaiheessa ruttosuojaa jatketaan Revus -valmisteella. Se suojaa laajenevat lehdet ja estää siten mm.latvaruttoa. Revuksella on erinomainen sateenkesto ja se suojaa perunan lehden sen molemmin puolen. Käyttömäärä 0,6 l/ha.

Viimeisissä ruiskutuksissa ruttosuoja viimeistellään Shirlan -valmisteella. Tehoaine imeytyy perunan lehden pinnan vahakerrokseen, jossa se on suojassa sateen ja kasteen huuhtovalta vaikutukselta. Shirlan tehoaa myös varsikuolioon, harmaahomeeseen ja mukularuttoon. Käyttömäärä 0,4 l/ha.

Karate on hyväksytty perunalle viruksia levittävien kirvojen torjuntaan. Karaten voi ruiskuttaa seoksena Ridomil Goldin, Revuksen ja Shirlanin kanssa.
 
Yara Suomen ja Agrimarketin Kasvuohjelmaneuvonta kasvukaudella päivittäin klo 8.00–18.00.
(Puhelun hinta 8,21 snt / puhelu + 11,9 snt / minuutti)

puh. 010 76 83110