Syyskasvien rikkakasveja torjuttu ahkerasti

Rikkakasvien torjunta syksyllä parantaa viljelykasvin talvehtimista ja säästää ravinteet viljellyn kasvin käyttöön.

Monet rikkakasvit, kuten saunakukka, matara ja kylänurmikka itävät jo syksyllä. Runsaasti esiintyessään ne kilpailevat tehokkaasti vedestä, ravinteista ja tilasta syysviljan kanssa.

 

Boxer + DFF SC 500 syysviljoille

 

Boxerin ja DFF:n tehoaineet ovat sekä maa- että lehtivaikutteisia. DFF SC 500 tehoaa mm. orvokkiin, mataraan ja saunakukkaan. Boxer tehoaa esim. nurmikkaan ja se lisää DFF:n mataratehoa. Yhdessä tuotteet muodostavat maan pintaan ohuen kerroksen, jolloin rikkakasvi joutuu pinnalle tullessaan tekemisiin niiden kanssa. Aineiden lehtivaikutus on parhaimmillaan rikkakasvien ollessa sirkkalehtivaiheessa. Maavaikutus kestää useita viikkoja ja syksyn viileys pidentää tehoaikaa. Maan pinnassa oleva kosteus edistää aineiden tehoa

 
DFF SC 500 rikkakasvin torjunta-aine valkoisessa pullossa
DFF SC 500
Boxer rikkakasvin torjunta-aine valkoinen kanisteri vihreällä korkilla
Boxer®
 

Hyvän tehon saamiseksi maan pinnan tulee olla hienojakoista. Kokkareiden alle jää katvealueita, joista ruiskute ei tavoita itävää rikkakasvia. Olkipeite heikentää tehoa, joten suorakylvölohkoilla rikkakasvien torjunta maavaikutteisilla aineilla ei ole suositeltavaa. Myös runsas orgaaninen aines maassa heikentää tehoa. Lämpötila ei vaikuta tehoon.

Boxer + DFF –seos on pitkään käytetty keino naapurimaissa. Syystorjunta lykkää kevään torjuntatarvetta eikä siten ajallisesti häiritse kevätkylvöjä. On mahdollista, että kevättorjuntaa ei edes tarvita syystorjunnan lisäksi.

 
Rikkakasviton maaperä
Boxer + DFF -tankkiseos toimi erinomaisesti Västankvarnissa syksyllä 2020.

Syysöljykasveilla tarkkuutta ainevalintaan

 

Syysrapsilta rikkakasvit voi torjua syksyllä maavaikutteisella Cloud-tuotteella. Kosteissa olosuhteissa teho on todella hyvä. Galeran käyttö syksyllä ei ole sallittua. Jos syksyn rikkatorjuntaa ei tehdä, Korvetto on mainio tuote kevätkäyttöön. On kuitenkin muistettava, että se on sallittu ainoastaan syysrapsille, samoin kuin Galera. Syysrypsille ei ole kevätkäyttöön rekisteröityjä rikkatorjunnan tuotteita.

Teksti: Katri Haavikko