Lisää satoa syysviljoista oikealla lannoituksella

ruis

Syysviljat ovat talvehtineet hyvin vaikka talvi on ollut niiden viljelyalueella lähes lumeton, vain myöhäisimpien kylvöjen kasvustot ovat jääneet pieniksi ja harvoiksi.

Ilmojen lämmetessä ensimmäiset kevätlannoitukset tehtiin maalis-huhtikuun vaihteessa. Pääsiäisen jälkeinen kylmä kausi hidasti syysviljojen kehitystä ja typenottoa. YaraVita-lehtilannoitteet tehostavat syysviljojen ravinteiden ottoa jo varhain keväällä.

Syysvehnän ensimmäisen lannoituksen määrällä voi säädellä viljan versoutumista. Harvalle syysvehnäkasvustolle käytetään enemmän typpeä (100 kg N/ha ) aikaisessa vaiheessa, jotta saadaan lisää versoja. Jos keväällä versojen määrä on yli 900 kpl/m2, kannattaa kevätlannoitusta rajoittaa (60 - 80 kg N/ha).

Toinen lannoitus tehdään korrenkasvuvaiheessa, sillä lisätään jyväaiheita eli satoa. Leipävehnäksi tarkoitetulle syysvehnälle tulee antaa kolmaskin lannoitus, jotta valkuaista saadaan riittävästi. Oikea ajankohta on jyvän kehityksen alkaessa.

Lannoitusohjelma tavanomaiselle kasvustolle:
YaraBela Suomensalpietari (100 + 30 + 35 kg N/ha)

Lannoitusohjelma tiheälle kasvustolle:
YaraBela Suomensalpietari (80 + 40 + 45 kg N/ha)

Rukiin lannoituksen voi tehdä kertalevityksenä tai jaettuna. Jaettua lannoitusta kannattaa käyttää silloin kun annettava typpimäärä on suuri (yli 100 kg N/ha) tai kasvustossa on epätasaisuutta.

Täsmälannoitus sopii erityisen hyvin syysviljoille, koska ne ovat satoisia ja kasvustossa on enemmän epätasaisuutta kuin kevätviljoilla.

 

Anne Kerminen, Kehityspäällikkö, Yara Suomi