Elimäen Havaintoruudut 2020

Elimäen havaintoruudut

Kasvukausi 2020 tarjosi haastavat kasvuolosuhteet viljelykasveille, alkukesän kuivuuden sekä sateisen heinäkuun muodossa. Kylvöolosuhteet olivat hyvät ja havaintoruudut päästiin kylvämään huhtikuun lopussa. Ruudut orastuivat hyvin, mutta hyvin vähäsateinen toukokuu ja kesäkuun alku aiheuttivat viljelykasveissa kuivuusstressin oireita. Viljojen sivuversojen muodostuminen, sekä tähkien jyvälukumäärä jäi tästä johtuen vähäiseksi. Kesäkuun lopussa runsaat sateet vauhdittivat viljat jälleen vauhdikkaaseen kasvuun ja monella viljalajikkeella sivuversojen muodostus jatkui selvästi normaalia kasvurytmiä myöhemmin. Koko kasvukauden (kylvöstä puintiin) sadekertymästä (377 mm) vain 60 mm kertyi ennen kesäkuun loppua pienissä, alle 10 mm/päivä erissä (FieldSense säädata). Havaintoruuduilla oli nähtävissä Hankkijan uutuuslajikkeet kasvukaudelle 2021.

Lajikkeet:
• Ohrat: HermanniBOR, Uljas, Rødhette, Feedway, Eastway, Ellinor, FennicaBOR ja Skyway
• Kaurat: NellaBOR, TaikaBOR, Harmony ja Avenue
• Kevätvehnät: IisakkiBOR, HelmiBOR JaarliBOR, Sibelius

FieldSense-sääaseman keräämä säädata kasvukaudelta havaintoruutupellolla. Ylemmässä kuvaajassa ilman ja maan lämpötila sekä lämpösumma. Alemmassa kuvaajassa sadekertymä päivä- ja viikkokohtaisesti.

Monitahoinen, Borealin jalostama, ohrauutuus Hermanni pärjäsi haastavissa kasvuolosuhteissa erinomaisesti. Aikaisuudestaan (kasvuaika 86,8 pv) huolimatta Hermanni oli tässä kokeessa satoisin monitahoinen ohra. Hermannin tuleentui tasaisesti, eikä tälle vuodelle tyypillistä jälkiversontaa havaittu. Kasvuohjelman mukaisilla viljelytoimenpiteillä saavutettiin 840 kg:n sadonlisä. Hermanni soveltuu erittäin hyvin rehukäyttöön, sillä sen jyvän laatu oli erittäin hyvällä tasolla, korkean hehtolitrapainon ja valkuaispitoisuuden vuoksi.

Hermanni-ohra

Taika on kaurauutuus Borealilta, joka tuotti yli 8000 kg/ha sadon Elimäen havaintoruuduilla. Myöhäisimpiä lajikkeita kasvuajaltaan 3-4 päivää aikaisempi Taika sopii käyttötarkoitukseltaan niin mylly- kuin rehukäyttöönkin. Sen tuhannen jyvän paino on yli 40 g ja pienten jyvien osuus on alhainen. Taika on pitkä, mutta lujakortinen lajike, joka menestyi kasvukauden 2020 haastavissa olosuhteissa eripuolella Suomea. Taika on parhaimmillaan savimailla ja karkeilla kivennäismailla ja sopii viljeltäväksi viljelyvyöhykkeillä I-III. Tämä uutuuslajike tulee syksyllä 2020 siemenkauppaan Hankkijalle.

Taika-kaura