Halikon Havaintoruudut 2020

Kuvassa Nordic Seed:in jalostus- ja lajikekokeita sekä etualalla havaintoruudut.

Kasvukausi Halikossa oli sääolosuhteiden vuoksi hyvin vaihteleva ja aiheutti viljelykasveille haasteita kasvukauden edetessä. Koekenttä kylvettiin 27-28.4. Alku kasvukausi oli viileä, kuten alla olevasta FieldSense sääaseman datasta näkyy. Tämän vuoksi orastuminen ja kasvuun lähtö tapahtui melko hitaasti. Yöpakkaset näkyivät oraissa pakkasvioituksina, kylmimmän yön ollessa 12.5 -4 astetta.
Kasvukauden edetessä päiväkohtaiset lämpötilat kohosivat toistuvasti yli 20 asteen ja toukokuun loppu ja kesäkuu olivat hyvin vähäsateisia. Kasvuolosuhteista johtuen viljat kärsivät kuivuusstressistä ja viljojen tähkäkohtainen jyvälukumäärä jäi alhaiseksi. Kesäkuun lopussa sääolosuhteet muuttuivat selvästi viileämmäksi ja runsaat sateet vauhdittivat viljat jälleen vauhdikkaaseen kasvuun ja monella viljalajikkeella sivuversojen muodostus jatkui selvästi normaalia kasvurytmiä myöhemmin. Tämä aiheutti epätasaista tuleentumista viljakasvustoissa.
Monitahoiset ohrat tuleentuivat tasaisimmin, eikä puintihetkellä jälkiversontaa juuri havaittu. Vehnän ja kaksitahoisen ohran osalla jälkiversontaa esiintyi runsaasti, jonka vuoksi puinti venyi pitkälle syksyyn. Kauralajikkeet pärjäsivät haastavissa kasvuolosuhteissa hyvin ja monelta ruudulta korjattiin yli 7 tonnin hehtaarikohtaisia satoja.

 

Lajikkeet:

  • Ohrat: HermanniBOR, Uljas, Rødhette, Feedway, Eastway, Ellinor, FennicaBOR ja Skyway
  • Kaurat: NellaBOR, Taika BOR, Harmony ja Avenue
  • Kevätvehnät: IisakkiBOR, HelmiBOR JaarliBOR, Sibelius
 
FieldSense- sääaseman keräämä säädata kasvukaudelta havaintoruutupellolla. Ylemmässä kuvaajassa ilman-ja maan lämpötila sekä lämpösumma. Alemmassa kuvaajassa sadekertymä päivä- ja viikkokohtaisesti

Ellinor on saksalaisen kasvinjalostaja Breun:in jaloste, joka on Tanskassa hyväksytty mallasohraksi. Suomessa sen soveltuvuutta mallastuotantoon tutkitaan. Ellinor on myöhäisen kasvuajan erittäin satoisa lajike. Se tuottaa suurikokoisia ja tasalaatuisia jyviä, joiden soveltuvuus mallastuotantoon on hyvä. Halikon havaintoruuduilla vaste Kasvuohjelman viljelytoimenpiteille oli merkittävä ja kannattava. Kasvuohjelman mukaiset viljelytoimenpiteet toimivat haastavana kasvukautena odotetusti pitäen viljakasvuston pystyssä, puhtaana kasvitaudeista sekä elinvoimaisena kattavan lannoituksen ansiosta. Verrokkina viljelytoimenpiteissä oli kevyt- ruudut, joihin tehtiin vain rikkatorjunta.

Harmony on Saaten Union:in jalostama isojyväinen, myöhäisen kasvuajan lajike. Harmonyn korsi on melko pitkä mutta laonkestävä. Halikon havaintoruuduilla se tuotti lähes 7,5 tonnin hehtaarisadon Kasvuohjelman viljelytoimenpiteillä. Harmonyn mahtavan jyväkoon ja erinomaisen ydinsadon johdosta soveltuu hyvin myllykauraksi niin vientiin kuin kotimaan kauramyllyjen käyttöön.