Liian moni mallaserä joudutaan hylkäämään lannoitusvirheen takia

Hankkija on tutkinut noin 1300 mallasohran ennakkonäytettä vuosien 2015 ja 2016 aikana. Tilastoista voidaan havaita, että suuressa osassa näytteistä mallasohran valkuaisen alaraja 9,5 % alittuu. Tulos korostuu etenkin Varsinais-Suomessa , jossa viime kesän mallasohranäytteista jopa 27 % alitti raja-arvon.

Perinteisesti mallasohran viljelyssä on kannettu huolta liian korkeasta valkuaispitoisuudesta ja tämän takia lannoituksessa on oltu varovaisia. On lannoitettu totuttuun tapaan vanhojen lajikkeiden tuntemuksen mukaan. Uudet lajikkeet ovat kuitenkin kehittyneet etenkin sadon tuottajina ja siksi vanhoilla opeilla ei enää saavuteta valkuaisen alarajaa.

Mikäli viime kesänä RV % on jäänyt alle 10, on lannoitusta syytä korjata ylöspäin, jotta vastaava ”lannoitus virhe” ei toistu tulevana kesänä. Yksi merkittävimmistä vaihtoehdoista on jaettu lannoitus, joka Kasvuohjelma- kokeissa osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi myös mallasohralla, kunhan se tehdään riittävän aikaisin ohran pensomisvaiheessa.

 
Mallasohran rv jakauma % Hankkijan ennakkonäytteissä