Seuraa videoilta Kasvun paikka VILJA Elimäen havaintokaistojen tapahtumia

Kasvun paikka, vilja, Elimäki

Kaura on yksi viljellyimmistä viljoistamme, jolla on kysyntää myös ulkomailla. Millaisilla toimenpiteillä olemme jatkossakin kauran viljelyn kärkimaa? Yhteistyökumppanimme ovat koostaneet videot, joilla he kertovat toimenpiteet onnistuneeseen kaurasatoon. Videoilla esitetään myös täsmäviljelytoimenpiteiden toteuttamista sekä millaisilla laiteratkaisuilla toimenpiteet onnistuvat.

 

Kylvöt alkoivat Elimäellä. Juho Säteri kertoo Väderstad Rapid-kylvölannoittimen ominaisuuksista sekä laitteen täsmäviljelyratkaisuista. Kylvökone on ns. täsmä ready eli kaikki nykypäivän gps- ja digitaali-mahdollisuudet ovat käytetävissä, kuten lohkoautomaatio sekä lannoitteen ja siemenen syöttömäärän hallinta.

Syngenta: Kun kauraa viljellään tavoitteellisesti korkeilla satotasoilla, kuuluu Moddus-kasvunsääde oleellisena osana sen viljelytekniikkaan.

Yara: Kaura on herkin kasvi, jossa näkyvät mangaanin puutosoireet. Kauralla hivenravinteiden riittävyys varmistetaan YaraVita-lehtilannoitteilla. Harri Nopanen Yaralta kertoo opit kauran lannoitukseen.

Corteva: Pixxaro Premiumin käytön joustavauus kauran rikkakasvien torjunnassa.

Bayer: Laadukkaan kauran yksi tärkeä kasvinsuojelutoimenpide on punahomeiden ruiskutus kukinta-aikaan Proline Xpertillä tavoitteena saada isokokoista ja tasalaatuista jyvää.

Olli Korhonen: Millaista kalustoa ja ohjelmistoja tarvitaan, jotta voidaan käyttää levityskarttoja Amazonen pintalevittimissä.

Teemu Helkala: Täsmäviljelymenetelmien käyttö kasvuolosuhteiden tasaamisessa viljanviljelyssä. Atfarm-levityskartat, N-Tester kasvuston lisälannoitus tarpeen määrittämisessä ja FieldSense-sääasema kasvakauden sään seurannassa.

Kauran haluttuja ominaisuuksia ovat suuri jyvä ja hehtolitrapaino, joita viljanostajat sekä elintarviketeollisuus arvostavat. Videolla Juho Lassi esittelee aikaiset uutuuslajikkeet Nellan ja Taikan sekä myöhäiset kasvuajanlajikkeet Harmonyn ja Avenuen. Lajikkeet tulevat myyntiin syksyn siemenkauppaan.

Kauran viljelyn suosio on kasvanut viime vuosina. Kun kauraa viljellään tavoitteellisesti korkeilla satotasoilla on kasvin viljelyssä oleellista pensomisen alusta lähtien tehdä toimenpiteitä tasalaatuisen sadon tuottamiseksi. Tässä videokokonaisuudessa esitetään kauran viljelyn toimenpiteet, jotka varmistavat suuren ja hyvälaatuisen sadon.