Lannoituksen jakaminen vähentää lakoutumista

Lannoituksen jakaminen vähentää lakoutumista

Viljan satotasojen noustessa oikea lannoitustason löytäminen tuo uusia haasteita myös lakoutumisen hallintaan. Viime kesä oli sateinen ja kasvustot reheviä, siten Yara Kotkaniemen Kasvuohjelmakokeissa oli mahdollista nähdä myös eroja viljojen lakoutumisessa.

Nousu on uusi satoisa ohralajike, josta toivotaan mallasohraa. Kasvuohjelmakokeessa tutkittiin sekä Nousun lannoitusta että kasvinsuojelua. Tulokset ovat kiinnostavia lakoutumisen näkökulmasta.

Tasapainoisella YaraMila -lannoituksella 110 kg/ha typpitasolla Nousu tuotti noin 7000 kg ruutusadon ja 150 typpitasolla 8000 kilon raja ylittyi selvästi, kun tehtiin tarpeenmukainen kasvinsuojelu.

Typpilannoituksen lisääminen aiheutti kuitenkin lakoutumista kertalannoituksella, erityisesti jos laontorjunta ei kasvustolle tehty. Lakoutumista voitiin kuitenkin vähentää, kun lannoitus tehtiin jaettuna.

Tässä kokeessa 150 kg typpimäärän antaminen jaettuna (110+40 kg N) vähensi lakoa 35 prosentista 9 prosenttiin, ilman korrensäädettä. Koeruuduilla, jotka olivat saaneet tautiainekäsittelyn, lannoituksen jakaminen vähensi lakoutumista 16 prosentista 5 prosenttiin.

Oikeasta kasvinsuojelusta selvää apua

Korrensäätämisestä ja kasvitautien torjunnasta oli kuitenkin selvää hyötyä. Moddus Evo + Elatus Era -käsittely vähensi lakoa selvästi.

Kasvinsuojelu paransi satoa keskimäärin 580 kg/ha ja sadon valkuainen nousi mallasohran tasolle. Käsittelemättömät jäivät liian matalan valkuaisen takia rehuksi. Jaettu lannoitus tuotti 300 kg enemmän satoa kuin 150 kg typpeä kertalannoituksena.

Teksti: Anne Kerminen, Yara Suomi