Mitä uutta viljan viljelyyn – lajikeuutuudet vuodelle 2021

Teksti: Tuomas Uusitalo, Hankkija Oy

Borealin jalostama Hermanni-ohra nostaa aikaisen pään ohrissa satoisuutta ja laatua ylöspäin. Kasvuajaltaan Aukustin ja Vertin luokassa oleva Hermanni pääsee satoisuudellaan täysin uudelle tasolle aikaisissa monitahoisissa ohrissa. Myös jyvän laadussa on menty eteenpäin, jyväkoko on kasvuaikaan nähden suuri ja hehtolitrapaino on monitahoisten ohrien korkeimpia. Menneen kasvukauden vaikeissa olosuhteissa Hermanni pärjäsi Kasvuohjelman havaintoruuduilla erinomaisesti.

Kotimaan mallasohrakäyttöön on ensi vuodelle tarjolla uusi tulokas, Fennica-ohra. Se on yhdistelmä hyvästä sadosta, hyvistä viljelyominaisuuksista ja mallasteollisuuden tarvitsemasta laadusta.
Tanskassa mallasohraksi hyväksytty Ellinor nostaa mallasohran satoisuuden uudelle tasolle; satopotentiaali on korkea, lähellä kärkipään rehulajikkeita, ja sen jyväkoko on iso ja tasainen. Ellinorin taudinkestävyys on hyvä. Sekä Ellinor että Fennica asettuvat kasvuajaltaan myöhäisempään päähän kaksitahoisten ohrien joukossa.

 

Uutta niin kotimaasta kuin ulkomailta

Uusin kauralajike niin mylly- kuin rehukauran tuotantoon on Taika, joka on kasvuajaltaan keskimääräinen ja satopotentiaaliltaan kilpailukykyinen. Taikassa jyvälaatu on hyvä ja tasainen, myllykäyttöön oikein sopiva. Pitkästä korrestaan huolimatta se ei ole lakoherkkä.

Toinen mielenkiintoinen uutuus on Conway-kaura. Virallisista lajikekokeista ei ole tuloksia, mutta Kasvuohjelman havaintokaistoilla ja viljelijäkokeissa se on osoittanut potentiaalia. Kasvuajaltaan ja satopotentiaaliltaan se on Harmonyn ja Avenuen kanssa samaa tasoa, ja jyvän laatuominaisuudet vaikuttavat lupaavilta.

Vehnän viljelyn uutuus on Iisakki, joka menee kasvuajaltaan alle sadan päivän. Sadontuotossa Iisakki on samalla tasolla kuin päivää myöhäisempi Helmi. Viljelyominaisuudet ja viljakaupalliset arvot ovat Iisakilla hyvät.

 
Kasvuohjelman havaintokaistat Halikossa 2020.
Kasvuohjelman havaintokaistat Halikossa 2020. Kuva Oskari Virtanen, Mediafarmi Oy