Onko syysviljan kevätlannoitteet jo hankittu?

syysvehnä

Syysviljat ovat paljastuneet lumen alta suuressa osassa Suomea hyväkuntoisina. Tuulet ja pakkasyöt kurittavat keväisin kasvustoja, mutta ensimmäiseen lannoitukseen kannattaa jo varautua.

Ensimmäisen lannoituksen oikea aika vaihtelee vuosittain ja säännölliset peltokierrokset auttavat ajoituksessa. Kasvit alkavat käyttää ravinteita, kun kasvu on alkanut ja sitä voi tarkkailla kaivamalla juuristoa esille. Uusi juuri on valkoista ja sen ilmaantuminen on merkki kasvun käynnistymisestä. Hyvä hetki ensimmäiselle lannoitukselle on, kun routa on sulanut ja pellon pinta kantaa traktoria.

Yara Kotkaniemen tekemässä kevätlannoituksen ajoituskokeessa paras sato on saatu kun lannoitus
tehtiin noin 2 viikkoa ”ensimmäisen mahdollisen” ajankohdan jälkeen. Mikäli haluaa lannoittaa niin aikaisin kuin mahdollista, kannattaa käyttää maltillista typpimäärää n. 40-50 kg/ha ja toinen lannoitus tehdään korrenkasvun alettua isommalla määrällä, joka turvaa jyvälukumäärän.

Kolmas lannoituskerta ajoitetaan tähkimisen jälkeiseen aikaan ja sen tarkoitus on nostaa sadon valkuaispitoisuutta. Typpilannoitus nostaa valkuaista, kun jyvä on alkanut kasvaa tähkylässä.

Lannoitusohjelma tavanomaiselle kasvustolle:
YaraBela Suomensalpietari (100+30+35 kg typpeä/ha)

Lannoitusohjelma tiheälle kasvustolle:
YaraBela Suomensalpietari (80+40+45 kg typpeä/ha)

Viileinä keväinä kannattaa käyttää YaraVita Starphos MnP -lehtilannoitetta syysviljan juuriston vahvistamiseen. Myöhempiin kasvinsuojelukäsittelyihin on hyvä lisätä YaraVita Gramitrel B hivenravinteiden riittävyyden varmistamiseksi.


Anne Kerminen
Kehityspäällikkö
YaraSuomi