Seuraa videoilta vehnän havaintokaistojen viljelytoimenpiteitä Halikossa

Kasvun paikka, vilja, Halikko

Halikossa sijaitsevilla havaintokaistoilla käydään lävitse toimenpiteet onnistuneeseen vehnän viljelyyn. Suuri ja laadullisesti hyvä vehnäsato saadaan tasapanoisella lannoituksella sekä kasvuston pitäminen yhteyttävänä koko kasvukauden ajan. Videoilla on yhteistyökumppaneiden vinkit onnistuneeseen vehnäsatoon.

Syngenta: Varsinais-Suomessa vehnän korrensäädekäsittely voidaan jakaa useampaan kertaan, jotta pienennetään riskiä. Vehnän tautitorjunta voidaan myös jakaa kahteen vaiheeseen. T1-vaiheessa Amistar-ruikutus ja tähkälletulovaiheessa kasvusto suojataan tauteja vastaan Elatus Eralla.

Yara: Talven aikana sateet ovat huuhtoneet osan ravinteista. Vehnäkasvustoja kannattaa tarkkailla, sillä tänä kesänä on huomattu rikin puutosoireita. Lannoitteeksi kannattaa valita rikkiä sisältävä lannoite ja YaraVita-lehtilannoitteilla pystytään korjaamaan hivenravinnepuutoksia. Vehnän korrenkasvun aikaan tehdyllä lisälannoituksella vaikutetaan sadon määrään.

Corteva: Kuivasta ja lämpimästä säästä huolimatta rikkakasviruiskutusta ei kannatta jättää tekemättä. Ruiskutuksessa kannattaa kiinnittää huomiota tankkiseoksiin. Videolla Aki Nimelä kertoo Pixxaro Premiumin tehosta savikkaan.

Kevätvehnien valikoima on täydentynyt uudella oikein aikaisella Iisakilla, joka on rehu- ja myllyvehnä. Aikainen lajike Helmi, päätyypin kevätvehnä Jaarli sekä yksi satoisimmista vehnistä Sibelius ovat myös havaintokaistoilla tänä kesänä esittelyssä. Videolla Juho Lassi esittelee lajikkeiden ominaisuuksia. Lajikkeet tulevat myyntiin syksyn siemenkauppaan.

Muhkean leivän leivontaan tarvitaan vehnäjauho, jonka leivontaominaisuudet ovat huippuluokkaa. Hankkija on Suomessa suurin vehnän ostaja. Hyvässä myllyvehnässä arvostetaan korkeaa sakolukua, hienoja sitko-ominaisuuksia, valkuaista ja tasakokoista jyvää. Halikossa on kasvanut kesällä 2020 uutuuslajike Iisakki sekä tutut ja turvalliset Helmi, Jaarli ja Sibelius. Videolla käydään läpi kasvukauden kaikki toimenpiteet sekä esitellään lajikkeet.