Nousu-ohra nosti Mäntyharjun tilan keskisadon hyvälle tasolle kuivana kesänä

Nousu-ohra

Varsinais-Suomessa Oripään Makkarkoskella siemenviljaa viljelevä Jarmo Mäntyharju on tyytyväinen aikaiseen kaksitahoiseen Nousu-ohraan kesän 2018 jälkeen. Oikea-aikaiset viljelytoimenpiteet ja lohkovalinta siivittivät keskisadon yli 5000 kiloon hehtaarilta. Onneakin oli mukana, sillä Nousu-lohkot oli jätetty sängelle syksyllä kasvipeitteisyysvaatimuksen takia. Muokkaamaton maa pidätti kevätkosteutta siementuotantotilalle tyypillistä kyntöä paremmin.

Mäntyharjun tilan Nousu-ohra kylvettiin hiesumoreenimaalle 19.5.2018. Sängellä ollut maa kevytmuokattiin ja kylvösiemen sai annoksen kevätkosteutta orastuakseen. Kesäkuun alussa yksittäinen sadekuuro pyyhki Nousu-lohkojen yli siten, että suuri osa alasta lähti kasvuun. Kuitenkin vielä juhannuksena noin 4-5 hehtaaria oli orastumatonta. Juhannuksen sateet saivat tämänkin alan vihertämään.

Kahdessa eri vaiheessa orastunut kasvusto vaati kasvinsuojelutoimenpiteiden osalta tarkkaa mietintää ja kompromisseja jouduttiin tekemään. Asiat loksahtivat kuitenkin kohdalleen. Rikkakasvitorjunta ja korrensäätö tehtiin vasta 26. kesäkuuta sekä pidemmälle ehtineeseen kasvustoon että vasta juhannuksena kasvuun lähteneelle oraalle. Mäntyharjun tilalla viljellään siemenviljan lisäksi pakastehernettä ja sokerijuurikasta, joten rikkakasvit tulee saada tehokkaasti häviämään.

- Ruiskutamme rikat, erityisesti ohdakkeen ja valvatin, aina hieman isompina, jotta aine varmasti tehoaa. Tänä vuonna rikkakasvitkin itivät myöhemmin kesäkuussa ja juhannuksen jälkeen päätettiin ruiskuttaa rikat sekä antaa Moddus Evo samalla. Korrensääteen ruiskuttamisen ajoituksessa ajatuksena oli korren lyhentäminen aikaisemmin itäneillä lohkoilla ja myöhemmin itäneillä juuriston vahvistaminen, jotta kasvit saisivat laajemman juuriston avulla kuivan kesän vähän veden käyttöönsä, Mäntyharju luonnehtii.

Vaikka kesän edetessä suurta kasvitautiriskiä ei ollut lämpimän ja kuivan sään jatkuessa, päätettiin siemeneksi viljeltävälle Nousulle antaa myös tautiaine jyväkoon turvaamiseksi. Tautiaine sekä lehtilannoite ajettiin 23. heinäkuuta. Tällöin aiemmin orastunut kasvusto oli jo tähkälletulovaiheessa. Juhannuksena orastunut kasvusto oli rehevä ja sai tautiaineen oikeaan aikaan.

- Juhannuksena itänyt ala petrasi uskomattomasti kasvukauden aikana. Nousun puinti aloitettiin 4. syyskuuta ja myöhemmin itäneet osat puitiin 13. syyskuuta. Viimeksi mainitulta alalta saatiin suurempi hehtaarisato. Ruiskutukset osuivat myöhemmin itäneellä Nousulla lähes optimiin ja se näkyy sadossa, kertoo Jarmo Mäntyharju.