Viljelysopimukset kuntoon – varmista satosi markkinointi

Kotimaisesta valkuaisesta valmistettujen rehujen myynti on kasvussa, joka vaikuttaa härkäpavun ja herneen käytön lisääntymiseen rehuteollisuudessa. Siementilanne rajoittaa viljelyä, mutta teemme sopimuksia molemmista, jos kylvösiementä tilalta löytyy.

Öljykasvien viljelyhalukkuus näyttäisi varsin alhaiselta, mutta muistutamme, että sato ei tule riittämään kotimaan jalostukseen tulevallakaan satokaudella. Rapsin ja rypsin kylvösiemeniä on tarjolla laaja valikoima uusimpia lajikkeita. Kaikki valkuaiskasvit sekä öljykasvit ovat Suomen markkinoilla alituotantokasveja, joilla on varma kysyntä.

Elintarvikekauran kysyntä niin Euroopassa kuin kotimaan markkinoilla on edelleen kasvussa. Euroopassa kauramyllyt ovat jatkaneet investointeja ja myös kotimaan myllykauran käyttö tulee ylittämään 100 miljoonaa kiloa tällä satokaudella. Vanhat pienijyväiset lajikkeet kannattaa vaihtaa suurempijyväisiin lajikkeisiin (esim. Meeri ja Harmony), joilla saa suuremmalla varmuudella laatuhyvityksiä sadolle ja uudempien lajikkeiden hometoksiini-tasot ovat olleet alhaisempia kuin vanhojen.

Sopimuksia on vielä tarjolla laaja valikoima. Esimerkiksi tärkkelys- ja mallasohra ovat hyviä ja varmoja vaihtoehtoja ja niillä on tasainen kysyntä.

Uuden sadon hintoja noteerataan jatkuvasti ja sadon suojaaminen osittaisella myynnillä on mahdollista.

Viljelysopimuksilla varmistetaan ennakkoon viljan sujuva markkinointi.