Iiris BOR kaura luomu
Tuotekoodi: IIRIS1LS

Iiris BOR kaura luomu

Tuotekoodi: IIRIS1LS

Tuotekuvaus

Huippulaatua elintarvikekauran tuotantoon

Iiris on laadukas ja satoisa myöhäinen kauralajike. Iso ja ohutkuorinen jyvä sekä hyvä hehtolitrapaino luovat erinomaiset edellytykset tuottaa Iiriksestä raaka-ainetta elintarviketeollisuuden tarpeisiin ja vientiin, mutta se sopii hyvin myös rehukäyttöön. Laatua varmistaa erittäin luja korsi.

Avainominaisuudet:
• Mahtavan satoisa, myöhäinen lajike
• Lujakortinen, suuri jyväinen, ohutkuorinen ja omaa korkean valkuaispitoisuuden
• Huippulaadukas kaura etenkin elintarviketuotantoon

Sato:
Iiris on erittäin satoisa kaura. Se on yhtä satoisa lajike kuin Belinda. Iiris on menestynyt hyvin myöhäisen kauran tuotantoalueilla ja lujan kortensa ansiosta myös kevyemmillä maalajeilla.

Sadon laatu:
Iiriksen sadon laatu on erinomainen. Jyvä on erittäin isokokoinen, valko- ja ohutkuorinen. Ohuen kuoren ansiosta Iiriksen saanto-% onkin jalostajankokeissa ollut erittäin hyvällä tasolla. Iiriksen hehtolitrapaino on myöhäisten elintarvikekaurojen parhaimmistoa. Sen valkuaispitoisuus on mm. Belindaa korkeampi.

Käyttötarkoitus:
• elintarvikkeet
• rehut
• vienti

Viljelysuositus ja maalaji:
Suositellaan vyöhykkeille I, II, III. Iiris soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille. Lujakortisuutensa ansiosta Iiris on menestynyt multamailla erittäin hyvin.

Kasvuaika:
Kasvuajaltaan Iiris on myöhäinen, lähes Belindan kasvuajan tarvitseva lajike.

Korsi:
Iiris on melko lyhyt, selvästi monia muita myöhäisiä elintarvikekauroja lujakortisempi lajike. Ero Ivoryyn ja SW Ingeborgiin on erittäin selvä ja Belindaankin merkittävä.

Taudinkestävyys:
Yhtenäisissä oloissa tehtyjen havaintojen perusteella Iiriksen lehtilaikun kestävyys on ollut hyvä. Siemenen peittaus ja tautientorjunta ovat tarpeen, jos kauraa viljellään yksipuolisesti ja etenkin suorakylvössä.


Tärkeimmät vilja-, nurmi- ja öljykasvit 2020 (2.27 MB, pdf)

Iiris koetuloksia (252 KB, pdf)