Säilöntäaineilla maittavaa rehua

Nurmirehun säilönnän onnistuminen on yhtä tärkeää ruokinnan kannalta kuin säilörehun hyvä sulavuus. Rehunsäilöntä on onnistunut, kun säilörehu tuoksuu happamahkolle eikä sisällä haitallisia mikrobeja tai virhekäymistä. Tällöin säilörehu on maittavaa eikä aiheuta maitoon maku- tai hajuvirheitä. Maittava rehu on edellytys myös hyvälle maitotuotokselle. Nurmensäilönnän onnistumiseksi säilöntäaineiden käyttö on välttämätöntä. Painorehulla virhekäymisen riski on suuri, eikä sillä voida taata rehun aerobista stabiilisuutta siilon tai paalin avaamisen jälkeen. Nurmen säilöntäaineet jaetaan karkeasti AIV-happopohjaisiin ja biologisiin säilöntäaineisiin. Happoon perustuvat AIV-säilöntäaineet laskevat pH:n nopeasti. AIV-säilöntäaineet luovat myös maitohappokäymiselle suotuisan ympäristön ja hapot estävät haitallisten mikrobien kasvua.

 
Säilörehua paaleihin säilöttynä.

Biologisten säilöntäaineiden toiminta perustuu maitohappobakteeriymppeihin. Maitohappobakteerit käyttävät säilörehun sokereita maitohapon muodostamiseen. Maitohappo laskee rehun pH:n nopeasti alas, minkä ansioista säilöntäprosessi tapahtuu oikein ja virhekäymisen riski pienenee.

Osassa biologisia säilöntäaineita on myös mikrobikantoja, jotka tuottavat sokerista etikka- ja propionihappoa ja siten ehkäisevät haitallisten mikrobien, kuten hiivojen ja homeiden kasvua rehussa.

Säilörehun säilönnälliset tavoitteet

  • Kuiva-aine pitoisuus yli 27%
  • Ammoniakki alle 70 g/kg typpeä
  • Sokeripitoisuus 50-120 g/kg ka
  • Haihtuvat rasvahapot alle 30 g/kg ka.
Hankkijan säilöntäainevalikoimasta löytyy monipuolinen valikoima säilöntäaineita kaikkiin erityistarpeisiin. Säilöntäaine tulisi aina valita tavoitellun kuiva-ainepitoisuuden perusteella (kaavio alla). Oleellista on myös annostella säilöntäaine ohjeen mukaisesti ja tasaisesti koko rehuun. Säilöaineen levittymisessä keskeisessä roolissa on säilörehun korjuukoneisto.

 

Taulukko säilöntäaineiden soveltuvuudesta eri kuiva-ainepitoisuuksille

Kuiva-aine % 20 25 30 35 40 45 50
Hankkijan Prima
AIV 2 Plus Na
AIV Ässä Na
AIV Pro NC
Feedtech® F22
Feedtech® F 600
Feedtech M20XC
Feedtech M20XCE