Hankkijan sopimusviljelijänä saat selviä etuja

Hankkijan Kasvuohjelma

Kun teet vähintään 20 ha alalta viljelysopimuksen Hankkijan kanssa 9.3.2018 mennessä, saat sopimusetuna langattoman hiiren ja hiirimaton!

Jotta verkkopalveluiden käyttö sujuu, lahjoitamme jokaiselle 9.3. mennessä vähintään 20 hehtaarin alalle viljelysopimuksen tehneelle sopimusviljelijälle langattoman hiiren ja hiirimaton.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Satokausi 2017 on puolivälissä. Kotimaan tilanne poikkeaa paljon normaalista. Sadon 2017 laatu vaihtelee voimakkaasti ja sato oli normaalia pienempi. Alueittaiset satovaihtelut ovat erittäin isoja ja erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa monella tilalla korjattiin merkittävästi normaalia heikompi sato. Vilja onkin markkinoilla tämän satokauden alkupuolen liikkunut varsin voimakkaasti etelästä kohti itää ja pohjoista.

Viljasadon laatu heikkeni voimakkaasti myöhästyneen korjuun takia. Suuri osa vehnästä on rehulaatuista ja kauralla rehukauran osuus normaalia isompi. Kotimaan hintanoteeraukset laadukkaalla myllyvehnällä ja myös rehuohralla ovatkin olleet yli kansainvälisen hintatason ja vientiä ei näistä viljoista ole ymmärrettävästi tehty, vaan kotimaassa on ollut ostajia sadolle. Kaupankäynti on ollut varsin aktiivista viime viikkoina. Tämä on hyvä asia sillä tarvetta erityisesti kevään ja kesän käyttöön on edelleen olemassa.

Kaupankäynti 2018 vuoden sadolla on vielä hiljaista, mutta aktiviteetti on kasvamassa. Ensimmäiset hintanoteeraukset ja kaupat tulevan syksyn sadolla ovat hintatasoltaan lähellä kuluvan kauden tasoja. Hintaerot ovat kuitenkin varsin pieniä.

Viljan käytön muutokset ovat Suomessa pieniä. Rehu-, mallas- ja tärkkelysohran kysyntä on vakaata. Elintarvike-kauran käyttö kotimaassa on kasvussa, vielä ei kotimainen myllyteollisuus käy täydellä kapasiteetilla. Kotimaisen valkuaisen kysyntä on hyvä myös tulevalla kaudella. Hankkijan teollisuuden osalta Turun rehutehtaan uusi viljalaitos on mahdollistanut kotimaisen rehuherneen ja härkäpavun ympärivuotisen käytön kaikkiin rehuihin. Myös öljykasveilla on hyvä kysyntä kotimaassa tulevanakin vuotena. Syyskylvöalojen jäätyä pieneksi ovat öljykasvit ja valkuaiskasvit erittäin hyviä vaihtoehtoja. Hankkija pyrkii kasvattaa sopimusmääriään myös näillä tuotteilla.

Asiakkaamme kiinnittävät kasvavaa huomiota viljan tuotantotapaan. Elintarvikekauralla koti- ja ulkomaiset ostajat eivät hyväksy "kvatti"-valmisteita, eli klormekvatti-kloridi (CCC) ja mepikvatti valmisteet ovat kiellettyjä elintarvike-kauralla. Tilalle löytyy hyviä vaihtoehtoja. Yhteiskuntapuhdistamolietettä sisältävien kierrätyslannoitteiden käyttö on jatkossa kielletty saman kasvukauden aikana. Muiden kierrätyslannoitteiden käyttö on suositeltavaa. Näissä asioissa kuluttajatuotteita tekevät yritykset ovat tarkkoja ja meidän ei kannata tällä asialla riskiä ottaa.

Viljelysopimusten teko ja kaupankäynti

Vahva sopimustoiminta viljelijöiden kanssa vahvistaa alueellista yhteistyötämme. Sopimustoimintaa kehitetään lajikkeiden osalta markkinoiden kysyntää vastaavaksi, tarjolla on vahva valikoima.

Ohralajikkeita on tarjolla laaja valikoima, mm. Justus, Kaarle, Melius, Soulmate ja Avalon. Myllyvehnän ja suurimokauran tuotantoon kannattaa keskittyä oikealla lajikevalinnalla, uutuus Kreivi sekä Draco- ja Calixo vehnä(t), sekä Harmony ja Niklas -kaura(t).

Mallasohralajikkeista Propino, Harbinger, Barke, Trekker ja uutuuslajikkeet RGT Planet ovat sopimuslajikkeitamme kaudelle 2018. NFC Tipple on mukana vielä pienellä määrällä, mutta sitä pyritään korvaamaan edellä mainituilla lajikkeilla. Öljykasvien peittaukselle ja käytölle on saatu Suomessa poikkeuslupa kevään ajaksi. Sopimustuotantoon on saatavissa hyvä valikoima siemeniä, mm. Juliet, Cordelia ja Synthia-rypsit ja huippusatoisa Proximo- rapsi. Lisäksi uutuudet Clearfield-lajikkeista Solar CL ja 7175 CL ovat valikoimissa.

Ohessa sopimusluonnos, joka toimii apuvälineenä kylvösuunnitelmaa tehdessäsi. Pyydämme palauttamaan oheisen luonnoslomakkeen täytettynä viimeistään maaliskuun 9. päivä lähimpään Hankkijan myymälään. Luonnoksesi pohjalta teemme yhdessä sopimuksen.

Tule käymään tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

 
 
 
 
 
 

Sopimusviljelijänä saat selviä etuja

 • Sopimusvilja analysoidaan edelleen ilmaiseksi (poislukien tilan oman kylvösiemenen itävyys)
 • DON-analyysit tarvittaessa
 • Etuoikeus uutuuslajikkeisiin
 • Viljallesi haetaan paras käyttötarkoitus ja paras mahdollinen hinta
 • Kasvuohjelma-palvelut käytössäsi

Hankkijan viljelysopimus-asiakkaana saat käyttöösi myös laajat sähköiset palvelut

Kirjautumalla hankkija.fi-sivuille näet omat tietosi:

 • Viljelysopimukset
 • Osto- ja myyntisopimukset
 • Viljojen analyysitiedot
 • Toimitustiedot
 • Tilitystiedot
 • Laskut