ISOBUS-toiminnallisuudet

ISOBUS on tämän päivän standardi työkoneiden ja traktoreiden väliseen tiedonsiirtoon. Tavoitteena on ”Plug and Play” -kytkentä. Kaikki signaalit kuten nopeus, työkoneen asento, ulosoton nopeus yms. ovat standardoidussa muodossa samalla väylällä valmiina
käyttöä varten. Monet muistavat laitekohtaiset ohjaimet ja terminaalit. Pahimmillaan traktorin ohjaamosta ei näe kunnolla ulos, kun eriväriset ja -kokoiset ohjaimet peittävät näkyvyyden.

ISOBUS-standardin avulla yhdellä ohjaimella tai integroidulla näytöllä voidaan hallita eri työlaitteita ja niiden ominaisuuksia. Työlaite voi olla kykenevä monipuolisiin toimintoihin, mutta terminaalin on kyettävä tuottamaan vastaavat toiminnot hyödyn saamiseksi. Esimerkiksi ruisku voi pystyä suutinkohtaiseen lohkoautomaation, mutta näyttö ei välttämättä pysty ohjaamaan vastaavaa määrää lohkoja.

Selvyyden vuoksi standardia valvoo AEF, johon kuuluvat monet konevalmistajat kuten John Deere, Krone ja Agco. ISOBUS-toiminnallisuudet on jaoteltu ja ne voidaan ostaa käyttäjän tarpeen mukaan. Toimintojen yhteensopivuus voidaan selvittää AEF:n verkkosivuilla ohjelmistoversioiden mukaan.


Teksti: Olli Korhonen, Hankkija Oy