Reilu Teko -säkkikeräys alkaa taas

Suomen 4H-liitto, Finland svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Keräyksen päärahoittajana toimii Yara Suomi. Hankkija osallistuu myös jälleen keräykseen.

Keräykseen otetaan mm. Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput, Hankkijan rehusuursäkit sekä Hankkijan siemenviljasuursäkit.

Keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 asti. Tänä aikana muovia on saatu talteen yli 37 miljoonaa kiloa, josta viime vuonna 611 tonnia.

Uusi 4H-sovellus neuvoo lähimmän keräyspisteen

Säkkikeräys tapahtuu touko-elokuussa. Viljelijät tuovat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 250. Lähin keräyspiste on helppo löytää uudella 4Help-sovelluksella.

Puhelimeen ladattava 4Help-sovellus paikantaa viljelijän sijainnin ja sen perusteella tarjoaa lähellä olevat keräyspisteet. Sovellus näyttää keräyspisteen tiedot ja ohjeet keräykseen kelpaavista säkeistä ja niiden käsittelystä tilalla. Lopuksi viljelijä voi käynnistää navigoinnin, joka neuvoo perille keräyspisteelle.

4H-nuoret huolehtivat säkkien keräyspisteistä. Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä jatkokäsittelyyn.

– Suursäkit ohjataan esikäsittelyn jälkeen materiaalikierrätykseen, jossa säkit saavat uuden elämän mm. vannenauhoina. Vannenauhoja käytetään esimerkiksi sahatavaran sidonnassa, kertoo liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola Lassila & Tikanojalta.

Säkkikeräyksen suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.


Ilmaisen 4Help-sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta (iOS ja Android).