Katse kauemmas horisonttiin

Viljasadon markkinoinnin hajauttaminen on keskeisin onnistumisen tekijä ja se on yleensä tuottanut hyvän lopputuloksen. Toki painotuksia eri ajankohtiin sekä sopimusmalleihin pitää aktiivisesti tarkastella ja muuttaa oman arvion sekä markkinatilanteen mukaan. Yleisin, ja myös meidän suosituksemme on 25–35 % satoarviosta hinnoittelu aikaisessa vaiheessa ennen kasvukautta. Seuraavan osan hinnoittelua suositellaan tehtäväksi satonäkymien varmistuessa kasvukaudella ja viimeinen osa sadonkorjuun jälkeen. Näin sadolle muodostuvassa keskihinnassa on jo huomioitu monen markkinoihin vaikuttavan tekijän muuttuminen.

 

Riskien hallintaa termiinikaupalla ja basis-sopimuksilla

Viljamarkkinoilla tulevan sadon kaupankäynti on alkuvuoden aikana selvästi vilkastunut. Erityisesti kaupankäynti uuden sadon vehnällä on ollut vilkasta, kaurakauppaa on tehty normaaliin tapaan. Viime kesän eteläisen Suomen kuivuus ja heikko sato onkin syytä ”nollata” viimeistään nyt ja siirtää katse kohti tulevaisuutta.

Syyskasvustot ympäri Eurooppaa ovat juuri tuossa keväthankien alta arvioitaviksi. Satonäkymiä kuvataan pääosissa maita normaaleiksi. Normaalit sato- ja markkinaodotukset tulevalle kaudelle antavat aihetta termiinikaupan pitämiseen kauppasopimusvalikoimassa, jolla viljasato markkinoidaan.

Viljan ostajat ostavat merkittävän määrän sadosta termiinisopimuksilla, jotka tehdään jo ennen sadonkorjuuta. Termiiniostohinnat tulevalle sadolle ovatkin olleet jo kuukausia viljan myyjien arvioitavana. Suosittelemme edellä mainituista lähtökohdista tarkastellen osan sadosta myyntiä viimeistään satonäkymien ollessa kasvukauden alussa normaaleja. Basis- eli pörssihintaan sidottujen sopimusmallien suosio on hieman kasvanut myös Suomessa. Hankkija päivittää basis-noteerausta myös markkinatilanteen mukaan ja basis-sopimuksen voi tehdä oman viljanostajan kanssa. Basis-sopimuksesta saat lisätietoja verkkosivuiltamme ja omalta viljanostajaltasi.

Tervetuloa Hankkijalle viljakaupoille ja keskustelemaan markkinoista!

 

Täyden palvelun viljakauppaa Salon alueella

Salon laboratorio
Salon laboratorio, viljavarasto ja viljakauppiaat ovat palveluksessasi. Salossa palvelevat vanhat tutut ammattilaiset Birgitta Hietanen, Sampsa Peltola ja Iiro Lintula.

Salon alueen myymälöiden ja myyntitoimistojen avajaisviikkoa vietettiin työn merkeissä helmikuussa. Salossa myymälä muutti naapurista SSO-Maatalous Oy:n myymälän entisiin tiloihin. Somerolla, Kemiössä, Perniössä ja Nummelassa ovat tutut viljakaupan ammattilaiset palveluksessasi. Myös Salon viljalaboratorio jatkaa toimin-taansa entisessä paikassa. Vihdoin Salossa on Hankkijalla päästy täyteen viljakaupan palveluvarustukseen. Viljavarasto ja laboratorio varmistavat hyvän palvelun tärkeällä vilja-alueella.

Tervetuloa viljakaupoille!

 

Viimeiset kesän tarpeet katetaan nyt

Kesän käyttöön (touko-elokuussa) ennen uutta satoa, tarvitaan teollisuudessamme vielä merkittäviä määriä viljaa sekä valkuaiskasveja. Viimeistään nyt on aika tehdä kaupat ja miettiä loput myyntitarpeet ja toimituk-set ennen uutta satoa. Kansainvälisillä markkinoilla katse on jo kääntynyt pääosin uuteen satoon, ja kesäkuussa tulevat esimerkiksi ensimmäiset uudet sadon syysohrat markki-noille. Viimeisiä toimituksia sovitaan myös vientipuolella ja ikkuna kaupantekoon vanhalla sadolla on hyvää vauhtia kapenemassa.

 

Hankkija mobiilisovellus tuo viljakaupan taskuusi

Hankkija on päivittänyt mobiilisovelluksen ja mukaan tulivat viljakaupan palvelut.

Sovellus on lähes reaaliaikaisessa yhteydessä järjestelmiimme ja uskomme, että tämä parantaa palvelua. Jos olet käynyt viljakauppaa kanssamme, on tietosi jo käytettävissä sovelluksessa. Ota sovellus käyttöösi!

Nyt näet kirjautuneena (vaatii Hankkijan verkkokaupan tunnukset) mm. seuraavat tiedot

  • Viljelysopimukset
  • Esinäytteet
  • Kauppasopimukset
  • Kuormien tarkat tiedot (painot, laadut ym.)
  • Viljatilitykset
 

 

Teksti: Tarmo Kajander