Huonekasvien keväthuolto

soilikki

Helmi-maaliskuussa, kun kevätaurinko alkaa kutitella kasvit uuteen kasvuun, on juuri sopiva aika vaihtaa ruukut suurempiin ja mullat uusiin kasvun vauhdittamiseksi.

Vie kasvit suihkuun

Aloita huonekasvien keväthuolto viemällä kasvit lämpimään suihkuun. Suihkuttele lehtien ylä- ja alapinnat huolellisesti. Lämmin vesi huuhtelee pölyt pois ja samalla myös mahdolliset tuholaiset saavat kyytiä. Juuripaakku saa kastua läpikotaisin. Märkänä se irtoaa helpommin ruukusta.

 

Valitse mukava työskentelypaikka

Tee itsellesi työpiste sopivan korkuiselle ja riittävän suurelle pöydälle esimerkiksi keittiöön. Suojaa pöytä muovilla ja levitä sen päälle vielä avattuja sanomalehtiä. Kun työ on tehty, jäljet on helppo siivota.

Kerää työpisteeseen kaikki tarvittava. Suojakäsineet, kasveillesi sopivaa multaa, ruukut, ruukunpaloja tai kiviä, sakset, veitsi, tukikeppejä, sidontanauhaa, roska-astia tai jätesäkki ja kasteluvettä.

Kaada multaa pesuvatiin ja tarkista sen kosteus. Jos multa on kuivaa, kaada pesuvatiin lämmintä vettä, sekoita se multaan ja anna kosteuden tasaantua jonkin aikaa.

Pienennä kasveja tarvittaessa

Poista kasveista huonot lehdet ja leikkaa ne kasvit, jotka ovat kasvaneet liian suuriksi. Kevään edetessä kasvi herättää uinuvista silmuistaan uusia versoja ja tuuheutuu.

Runkoutuvia ja nopeasti pensastuvia kasveja kuten esimerkiksi kumipuita eli fiikuksia, lohikäärmepuita ja jukkapalmua kannattaa typistää reilusti, että kasvit mahtuvat taas kasvamaan reippaasti usean vuoden ajan.

Latvo ja karsi myös köynnöksiä ja amppelikasveja. Kasvin tuuheuttamiseksi voit työntää latvapistokkaita suoraan emokasvin ruukkuun juurtumaan.

Kiinanruusua leikataan ja harvennetaan vuosittain, muuten siitä tulee pitkä ja hontelo. Sitä leikataan myös pitkin kesää jatkuvan kukinnan ylläpitämiseksi. Aina kun verso on kukkinut, se typistetään sopivan mittaiseksi. leikkauskohdan alapuolelta kehittyy uudet versot ja niiden päähän taas uudet kukat.

 

Ruusukkeiset kasvit, kuten paavalinkukat, rönsyliljat, punasarjat eli kliiviat, nukkumatit ja –maijat, kirjovehkat, viirivehkat, ananaskasvit, amatsoninliljan ja tuonenkielon voit pienentää jakamalla. Jaa kasvi käsin tai veistä apuna käyttäen 2-3 osaan siten, että jokaiseen tulee sopivasti lehtiä ja juuria.

Jakaminen sopii myös heinämäisille kasveille, kuten säde-, papyrus- ja amppelikaislat, kardemumma sekä kirjoheinä.