Piharuukut täyteen kesäkukkia

Ensimmäiset kesäkukat sulostuttavat jo ovenpieliä. Pian aletaan valmistautua kevään juhliin, ja istutuksiin haetaan myös näyttävyyttä. Viimeistään kesäkuussa loputkin ruukut ja korit täytetään kukkaloistolla.

Moni on jo aloittanut kesäkukkakauden suloisilla orvokeilla ja neilikoilla. Ne sietävät kevään viileää ilmaa – karaistunut orvokki jopa muutamaa pakkasastetta. Varmat kukkijat ovatkin vallanneet parhaat paikat ovenpielistä, terasseilta ja parvekkeilta, joissa niitä voi ihailla päivittäin.

Juhlavalmistelujen tiimellyksessä nopeasti näyttävää

Neilikka
Neilikka kukkii koko kesän eikä menetä loistettaan edes syysviileillä.

Juhlakauden alkaessa istutuksiin kaivataan myös näyttävyyttä. Sitä syntyy helposti, kun suuriin piharuukkuihin istutetaan tuuheita hortensioita. Ne komeilevat muhkein, pastellisävyisin kukinnoin. Miedosti lannoittaen ja tasaisesti kastellen kukinta kestää läpi kesän. Puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa hortensiat kuluttavat vähemmän vettä kuin auringossa kasvaessaan ja ovat siten helppohoitoisia.
Myös talon aurinkoiselle puolelle näyttävyyttä saa jo yhdellä lajilla. Maljaköynnöstä myydään valmiiksi kookkaana taimena, joka yhä kasvaa pituutta kesän edetessä. Samalla se komeilee trumpettimaisin, punaisin, vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin. Köynnös viihtyy valoisassa paikassa, mutta ei aivan paahteessa.

Auringon terassilla viihtyvät myös ruusut. Patioruusut ovat alhaalta saakka lehteviä ja ne ihastuttavat suurin, leikkoruusua muistuttavin kukin. Pienikukkaisempi runkoruusukin kukkii ahkerasti, kun sitä kastelee ja lannoittaa säännöllisesti ja leikkaa kuihtuneet kukat pois rehevän lehden yläpuolelta.

Myös valmiiksi istutetuilla, tuuheilla kesäkukka-amppeleilla saa nopeasti näyttävää ilmettä. Kun sellaisen ripustaa ihastelukorkeudelle, juhlat saavat tulla.

Muotikasveja mummolasta ja muualta

Tähtisilmä
Kiitollinen tähtisilmä on noussut suosikkikesäkukkien joukkoon.

Kesäkuussa, kun yötkin alkavat olla lämpöisiä, ei mikään estä täyttämästä loppujakin piharuukkuja ja kukkapenkkejä värikkäillä kaunottarilla. Esimerkiksi tähtisilmästä on viime vuosina tullut suosittu puutarhojen kukittaja. Moni on ihastunut sen rehevään, pensasmaiseen kasvutapaan ja pitkään kauniina säilyviin kukkiin. Päivänkakkaraa muistuttavien kukkien väri vaihtelee valkoisesta keltaiseen, purppuraan ja violettiin. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa, jotta uudet, sädehtivät kukat saavat täyden huomion.

Myös mummojen kasvina aiemmin pidetty pelargoni on uusine, hempeine väreineen noussut muotikasvien joukkoon. Kanankakan ja kastelun voimalla se kasvattaakin aina vain uutta kukkavartta. Kukinnot pysyvät pisimpään hyvännäköisinä, kun kasvi on suojassa sateelta, vaikka terassilla. Kasvupaikka saa olla kuumakin, sillä etenkin riippapelargoni on yksi parhaimpia paahteisen paikan selviytyjiä. Muita porotuksessa pärjääviä ovat esimerkiksi portulakka ja mehiruusuke.

Auringosta nauttii myös tähkälaventeli. Sen pysty kasvutapa, harmahtava lehdistö ja näyttävät, violetit tähkäkukinnot tekevät siitä halutun kasvin niin yksinään kuin muidenkin seuraan istutettuna. Plussaa on myös tuoksu, ja kasvia tekeekin mieli hypistellä ja nuuhkia.

Verenpisara
Verenpisara viihtyy tuulensuojaisessa ja varjoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa.
Runkoruusu
Mikä sen juhlavampi kasvi kuin runkoruusu. Aurinko, ahkera lannoitus ja kastelu kukittavat ruusua läpi kesän.

Varjoon ahkeria kukkijoita

Näyttävällä hortensialla voi kohentaa esimerkiksi sisäänkäynnin ilmettä helposti.
Näyttävällä hortensialla voi kohentaa esimerkiksi sisäänkäynnin ilmettä helposti.

Varjoonkin riittää kukkijoita. Niistä parhaimpia ovat tutut ahkeraliisat. Pienet taimet kasvavat isompaan multatilaan päästyään tuuheaksi, pallomaiseksi kasvustoksi. Liisat ryhtyvät heti ahkeroimaan ja kasvusto täplittyykin pian pienistä kukista. Niitä puhkeaa pitkin kesää myöhään syksyyn saakka.

Muhkea begonia ja koristeellinen verenpisara kukkivat myös auliisti varjoisemmassakin kasvupaikassa. Verenpisara kaipaa myös suojaa, sillä se pudottaa herkästi kukkiaan ja oksiaan tuulessa. Sen sijaan pienikukkainen lumihiutale on niin sitkeäversoinen, että kasvi kestää tuulenkin riepotusta. Se laskeutuu ruukun reunalta tai amppelista tai verhoaa maanpintaa kauniina kukkamattona.

Tähkälaventelista voi nauttia myös hypistellen ja tuoksutellen
Tähkälaventelista voi nauttia myös hypistellen ja tuoksutellen.
Maljaköynnöksen voi tukea kasvamaan ylöspäin tai sen voi antaa laskeutua amppelista.
Maljaköynnöksen voi tukea kasvamaan ylöspäin tai sen voi antaa laskeutua amppelista.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen