Päärynäpuu Karmla
Tuotekoodi: TA262575001

Päärynäpuu Karmla

Tuotekoodi: TA262575001

Tuotekuvaus

Hyvänmakuinen päärynä 'Karmla' on virolainen voipäärynälajike. Hedelmä on keskikokoinen, säännöllinen muotoinen ja auringon puolelta ruskeanpunaisen peitevärin peittämä. Runsassatoisen 'Karmlan' hedelmät kypysvät syyskuun lopulla. Puu pystykasvuinen ja kasvultaan keskivoimakas. Puu tarvitsee pölyttäjäksi toisen päärynälajikkeen, Hyvä pölyttäjä on esimerkiksi päärynäpuu Lutsu.

Päärynäpuu tarvitsee suojaisan, aurinkoisen ja lämpimän kasvupaikan. Puu istutetaan 80-100 cm multakerrokseen, hyvin vettä läpäisevään, kalkittuun maahan. Tukiseipäät (1-3 kpl) painetaan istutuskuopan reunoille, pohjamaahan saakka. Puu istutetaan seipäiden väliin, loivaan kumpuun, joka estää veden kertymisen taimen juurelle maan painumisen myötä. Tiivistä juuripaakkua voi varovasti hieman rikkoa ennen istutusta. Puun runko sidotaan tukiseipäisiin kahdesta kohtaa siten, että sidonta ei vahingoita puun kuorta. Puu kannattaa suojata jyrsijöiltä myyrä- ja jänisverkoilla.

Päärynäpuita leikataan kuten omenapuita, mutta niukemmin. Liian voimakas leikkaus saattaa aiheuttaa runsasta versonkasvua muutenkin voimakaskasvuisilla puilla. Vain huonokuntoiset, kuivuneet ja liian tiheään kasvavat oksat poistetaan. Paras leikkuuajankohta on aikaisin keväällä, ennen silmujen puhkeamista.

Istutuksen jälkeen nuoria taimia ei tarvitse lannoittaa, mikäli istutusmulta on ollut valmiiksi lannoitettua. Vanhempia puita lannoitetaan kevyesti keväisin, esimerkiksi marjalannoitteella. Syyslannoitus auttaa puuta talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Ominaisuudet

TuotePäärynäpuu Karmla
Korkeus, cm300-500
Menestymisvyöhykkeet I-II(III)
Kasvuaika, (yksivuotinen, monivuotinen)monivuotinen
Kasviryhmäpäärynäpuu
Kasvupaikka (aurinko, puolivarjo, varjo)aurinko, puolivarjo
Tieteellinen nimiPyrus communis 'Karmla'
Satoaikasyyskuu
Käyttötarkoitushyöty
Istutustiheystaimiväli 4-5 m