Mosquito Magnet -hyttysansa: usein kysytyt kysymykset

1. Mikä on Mosquito Magnet?
Mosquito Magnet on hyttysansa, joka houkuttelee hyttysiä luokseen ja imee ne laitteen sisällä olevaan verkkoon.
Alun perin laite kehitettiin pyydystämään hyttysiä ja muita verta imeviä hyönteisiä tutkimuskäyttöön, mutta tuote toimi niin tehokkaasti, että sitä alettiin markkinoida myös kuluttajille hyttystentorjuntaan. Woodstream Corporation panostaa laitteen tuotekehitykseen huomattavasti, ja vaikka tuotteiden ulkonäkö ei ole vuosien varrella juurikaan muuttunut, laitteet ovat vuosi vuodelta tehokkaampia ja niiden toimintavarmuus on parempi.

2. Mihin laitteen teho perustuu?
Hyttyset löytävät ihmiset ja muut nisäkkäät näiden hengitysilmasta muodostuvan hiilidioksidin perusteella. Kun hyttyset ovat ihmisten läheisyydessä, ne suuntaavat ihon tuoksua ja lämpöä kohti. Mosquito Magnet ‑hyttysansa muuttaa tavallisen kotitalouksissa käytetyn nestekaasun puhtaaksi hiilidioksidiksi, lämmöksi ja vedeksi. Hyttyset suunnistavat kohti laitetta ja ne imaistaan laitteen sisällä olevaan verkkoon, jossa ne kuivuvat ja kuolevat 1–3 vuorokauden kuluessa.

Hyttysansa poistaa alueelta naarashyttysiä, joiden määrä vähenee. Tällöin myös uusien, syntyvien hyttysten määrä vähenee, kunnes noin 4–6 viikon käytön jälkeen lähes kaikki naarashyttyset on pyydystetty eikä uusia enää synny laitteen vaikutusalueella. Laitteen pyydystystehoa voi parantaa Mosquito Magnet R-Octenol ‑tehosteaineella. R-Octenol tehostaa hiilidioksidin vaikutusta.

3. Milloin laitetta käytetään?
Laite on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa koko hyttyssesongin ajan.

4. Tehoaako laite kaikkiin hyttysiin?
Laite tehoaa ainoastaan naaraspuolisiin hyttysiin. Uroshyttyset eivät reagoi laitteeseen, koska ne eivät ime verta.

5. Mikä on patentoitu Counter Flow -teknologia?
Mosquito Magnetin CounterFlow teknologia tarkoittaa sitä, että samalla kun suuttimen sisäputkesta puhalletaan ulos hiilidioksidipitoista ilmaa (jossa voi olla mukana R-Octenol-tehosteainetta), putken sivuilta imetään hyttysiä sisään laitteen verkkoon.

6. Tehoaako se paarmoihin?
Paarma imee verta ja käyttää samankaltaisia suunnistuskeinoja kuin hyttynen. Periaatteessa laite siis houkuttelee myös paarmoja. Paarmat ovat kuitenkin niin voimakkaita lentäjiä, että Mosquito Magnetin imuteho ei välttämättä riitä imemään niitä sisäänsä. Toki laite houkuttelee paarmat luokseen ja näin ollen pois ihmisten luota.

7. Tehoaako laite punkkeihin?
Laite ei tehoa punkkeihin.

8. Miten paljon se kuluttaa nestekaasua?
Kaikki Mosquito Magnet -mallit kuluttavat suunnilleen saman verran kaasua – noin 0,45 kg vuorokaudessa. 11 kilon nestekaasupullo riittää keskimäärin noin 21 päivää.

9. Miten usein houkuteaine (R-Octenol) vaihdetaan?
R-Octenol-kapseli suositellaan vaihdettavaksi jokaisen kaasupullon vaihdon yhteydessä eli noin 21 päivän välein. Kapseli ei vähene eikä pienene käytössä, mutta sen teho laskee vähitellen. R-Octenol tehostaa hiilidioksidin vaikutusta.

10. Miten pitkä on Mosquito Magnet Pioneerin johto?
Mosquito Magnet Pioneerin johdon pituus on 15 metriä.

11. Miten laite tulee sijoittaa?
Koska Mosquito Magnet houkuttelee hyttysiä luokseen, ansa tulee sijoittaa vähintään kymmenen metrin päähän ihmisten oleskelualueelta. Laite on hyvä sijoittaa varjoisaan paikkaan lähelle hyttysten oletettuja lisääntymis- ja lepoalueita (kosteikot, metsiköt, pensaat, seisova vesi). Tuulen suunta tulee ottaa myös huomioon laitetta sijoitettaessa – laite kannattaa sijoittaa tuulen yläpuolelle suhteessa hyttysten lepopaikkoihin. Jos laitteen teho ei heti ole toivotunlainen, kannattaa kokeilla siirtää laite uuteen paikkaan.

12. Pitääkö laite kovaa ääntä?
Laitteen tuottamaa ääntä voi verrata pöytätietokoneen tuulettimen ääneen.

13. Onko laitteessa liekki?
Lämmitysvaiheessa, n. 15–20 minuutin ajan, laitteessa on lämmitysliekki. Kun laite on täysin toimintakunnossa siinä ei ole liekkiä.

14. Voiko laite olla ulkona sateella?
Mosquito Magnet on valmistettu laadukkaista, säänkestävistä materiaaleista ja se on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa joka säällä. Kun laite on pois päältä, se kannattaa siirtää säältä suojaan lämpimään, jotta kosteus ei pääse tiivistymään laitteen sisäosiin.

15. Vaatiiko laite paljon huoltoa?
Mosquito Magnet ei vaadi paljoa huoltoa, mutta ohjekirjassa suositeltavat huoltotoimenpiteet on syytä tehdä. Maksimaalisen tehokkuuden takaamiseksi on suositeltavaa käyttää ansa huoltoliikkeellä puhdistettavana n. 3 vuoden välein.

16. Mihin hiilidioksidipatruunaa käytetään?
Hiilidioksidipatruunaa käytetään puhdistamaan kaasujäämät laitteen putkistosta. Se on suositeltavaa tehdä joka toisen pullon vaihdon yhteydessä, sekä syyshuollon yhteydessä.

17. Miten usein verkko on tyhjennettävä?
Verkon tyhjennystahti riippuu alueella olevien hyttysen määrästä. Pioneer-mallissa on suhteellisen pieni verkko ja se voidaan joutua hyttyskauden alussa tyhjentämään jopa päivittäin. Verkko suositellaan tyhjennettäväksi, kun se on puolillaan hyönteisiä.

18. Miten elävät hyttyset on paras tappaa ennen verkon tyhjentämistä?
Kun verkko irrotetaan Mosquito Magnet -laitteesta, verkon sisällä on aina jokunen eläväkin hyttynen. Ne on parasta tappaa sijoittamalla verkko muutamaksi tunniksi aurinkoon, jolloin hyttyset kuivuvat ja kuolevat verkkoon.

Älä käytä hyttysten tappamiseen hyönteismyrkkyjä. Hyttysellä on äärimmäisen hyvä hajuaisti ja hyönteismyrkkyjen käyttäminen voi laskea laitteen tehoa merkittävästi.

19. Voiko laite olla päällä verkkoa tyhjennettäessä?
Voi. Pioneer-mallissa verkko kuitenkin kannattaa ottaa pois nopeasti, sillä laitteen kirkkaan kannen avaamisen jälkeen verkon luukku sulkeutuu ja estää laitteen ilmankierron, kunnes laitteen kansi taas suljetaan.

20. Voiko laite olla päällä sitä siirrettäessä?
Laite on sammutettava ja jäähdytettävä ennen kuin sitä siirretään.

21. Onko laite vaikea koota?
Ei, laitteen mukana tulee selkeät suomenkieliset ohjeet.

22. Voiko Mosquito Magnetia käyttää lasten tai lemmikkien läheisyydessä?
Kyllä, Mosquito Magnetia voi käyttää pihalla, jossa on lapsia tai lemmikkejä. Hyttysansa vapauttaa ainoastaan ihmisen uloshengitystä jäljittelevää hiilidioksidia. Myöskään R-Octenol-tehosteaineesta ei ole haittaa ihmisille tai eläimille. Ansa tulee kuitenkin asettaa tasaiselle alueelle, jossa se ei pääse kaatumaan lasten tai lemmikkieläinten leikeissä. Pioneer-mallin mukana tulee sähköjohtoa varten maakiinnikkeet, joilla kompastumisvaaran saa minimoitua.

23. Voiko hyttysansaa käyttää puutarhassa, jossa on syötäviä kasveja?
Kyllä voi. Mosquito Magnet vapauttaa ilmaan samoja aineita kuin ihminen hengittäessään eikä vaikuta haitallisesti sen vaikutusalueella oleviin kasveihin.

24. Onko Mosquito Magnet vaarallinen mehiläisille?
Mosquito Magnetin imuteho on niin pieni, ettei se pysty imemään sisäänsä voimakkaita lentäjiä, kuten mehiläisiä tai muita pölyttäjiä. Se on tarkoitettu vain hentorakenteisten sääskien imemiseen. Pölyttäjät eivät myöskään hakeudu ihmisten tai nisäkkäiden luokse, kuten verta imevät hyönteiset, joten Mosquito Magnet ei houkuttele niitä luokseen.

25. Kuinka paljon hiilidioksidia Mosquito Magnet tuottaa?
Mosquito Magnet tuottaa vuorokauden mittaan keskimäärin 1,32 kg hiilidioksidia eli suunnilleen saman verran kuin ihminen.