Mosquito Magnet -hyttysansa: usein kysytyt kysymykset

1. Mihin laitteen teho perustuu?
Hyttyset löytävät alueelle, jossa on ihmisiä tai muita nisäkkäitä niiden hengitysilmasta muodostuvan hiilidioksidin perusteella. Kun hyttyset ovat ihmisten läheisyydessä, ne käyttävät suunnistamiseen ihon tuoksua ja lämpöä. Mosquito Magnet konvertoi tavallisen kotitalouksissa käytetyn nestekaasun puhtaaksi hiilidioksidiksi ja puhaltaa sen ulos ihon tuoksua jäljittelevän Octenol patruunan läpi. Hyttyset suunnistavat kohti laitetta ja ne imaistaan laitteen sisällä olevaan verkkoon, jossa ne nopeasti kuivuvat ja kuolevat.

Laite poistaa alueelta naarashyttysiä ja koko ajan niiden määrä pienenee ja sitä kautta myös uusien syntyvien hyttysten määrä vähenee kunnes noin 4–6 viikon käytön jälkeen ollaan siinä pisteessä, että lähes kaikki naarashyttyset on pyydystetty eikä uusia enää synny.

2. Mikä on laitteen vaikutusalue?
Laitteiden ohjeelliset vaikutusalueet ovat:

 • Patriot 4000 m2
 • Independence 4000 m2
 • Executive 4000 m2
  Todellisiin vaikutusalueisiin vaikuttavat erittäin oleellisesti tuuli, pensaat, puut, rakennukset ja muut esteet.

  3. Milloin laitetta käytetään?
  Laite on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa koko hyttyssesongin ajan.

  4. Tehoaako laite kaikkiin hyttysiin?
  Laite tehoaa ainoastaan naaraspuolisiin hyttysiin. Uroshyttyset eivät reagoi laitteeseen, koska ne eivät ime verta.

  5. Mikä on patentoitu Counter Flow -teknologia?
  Counter Flow teknologia tarkoittaa sitä, että samanaikaisesti suuttimen sisäputkesta puhalletaan ulos hiilidioksidi- ja Octenol-pitoista ilmaa, kun putken sivuilta imetään sisään päin.

  6. Tehoaako se paarmoihin?
  Paarma imee verta ja käyttää samankaltaisia suunnistuskeinoja kuin hyttynenkin. Periaatteessa siis laite houkuttelee myös paarmoja. Paarmat ovat kuitenkin niin voimakkaita lentäjiä, että laitteen imuteho ei välttämättä riitä imemään niitä sisäänsä. Toki laite houkuttelee paarmat luokseen ja näin ollen pois ihmisten luota.

  7. Tehoaako laite punkkeihin?
  Laite ei tehoa punkkeihin.

  8. Miten paljon se kuluttaa nestekaasua?

  Kaikki mallit kuluttavat suunnilleen saman verran kaasua – noin 0,45 kg vuorokaudessa. 11 kilon nestekaasupullo riittää näin ollen noin 24 päivää.

  9. Miten usein houkuteaine (Octenol) vaihdetaan?
  Octenol-pala suositellaan vaihdettavaksi pullon vaihdon yhteydessä eli 24 päivän välein. Pala ei vähene eikä pienene käytössä, mutta sen teho laskee vähitellen.

 • 10. Miten pitkä on Defenderin johto?
  Defenderin johdon pituus on 15 metriä.

  11. Miten laite tulee sijoittaa?
  Laite tulee sijoittaa pois ihmisten oleskelualuilta vähintään kymmenen metrin päähän. Laite on hyvä sijoittaa varjoisaan paikkaan lähelle hyttysten oletettuja lisääntymis- ja lepoaluita (kosteikot, metsiköt, pensaat). Vallitseva tuulen suunta tulee ottaa myös huomioon laitetta sijoitettaessa. Jos laitteen teho ei heti ole toivotunlainen, kannattaa kokeilla siirtää laite uuteen paikkaan.

  12. Pitääkö laite kovaa ääntä?
  Laitteen tuottamaa ääntä voi verrata pöytätietokoneen tuulettimen ääneen.

  13. Onko laitteessa liekki?
  Lämmitysvaiheessa n. 15–20 minuuttia laitteessa on lämmitysliekki. Kun laite on täysin toimintakunnossa siinä ei ole liekkiä. Nestekaasu muunnetaan hiilidioksidiksi katalyytiotekniikan avulla.

  14. Voiko laite olla ulkona sateella?
  Voi. Laite on suunniteltu käytettäväksi 24 tuntia vuorokaudessa joka säällä.

  15. Vaatiiko laite paljon huoltoa?
  Laite ei vaadi paljon huoltoa, mutta ohjekirjassa suositeltavat huoltotoimenpiteet on syytä tehdä.

  16. Mihin hiilidioksidipatruunaa käytetään?
  Hiilidioksidipatruunaa käytetään puhdistamaan kaasujäämät laitteen putkistosta. Se on suositeltavaa tehdä joka toisen pullon vaihdon yhteydessä, sekä syyshuollon yhteydessä.

  17. Miten usein verkko on tyhjennettävä?
  Verkon tyhjennystahti riippuu alueella olevien hyttysen määrästä. Patriot-mallissa on suhteellisen pieni verkko ja se voidaan joutua tyhjentämään jopa päivittäin. Verkko suositellaan tyhjennettäväksi, kun se on puolillaan hyönteisiä.

  18. Miten elävät hyttyset on paras tappaa ennen verkon tyhjentämistä?
  Kun verkko irroitetaan laitteesta, verkon sisällä on aina jokunen eläväkin hyttynen. Ne on parasta tappaa sijoittamalla verkko hetkeksi aurinkoon. Aurinko kuivattaa hyttyset nopeasti. Missään nimessä hyttysten tappamiseen ei saa käyttää hyönteismyrkkyjä. Hyttysellä on äärimmäisen hyvä hajuaisti ja hyönteismyrkkyjen käyttäminen voi laskea merkittävästi laitteen tehoa.

  19. Voiko laite olla päällä verkkoa tyhjennettäessä?
  Voi.

  20. Voiko laite olla päällä sitä siirrettäessä?
  Laite on sammutettava ja jäähdytettävä ennen kuin sitä siirretään.

  21. Onko laite vaikea koota?
  Ei, laitteen mukana tulee selkeät suomenkieliset ohjeet.