Ytyä yrteistä ja väriä vihanneksista – kesäkukkaistutukset ovat nyt rohkeita

Kaali kerii samettikukkien joukossa. Taustalla mangoldin punaisia lehtiä.
Kaali kerii samettikukkien joukossa. Taustalla mangoldin punaisia lehtiä.

Oho, kaali kukkalaatikossa! Kesäkukkaistutukset ovat ennenkin olleet monilajisia, mutta nykyään kukkien joukkoon voi istuttaa vaikka vihanneksia. Ruukut saavat yllättää – ja olla hauskoja.
Esimerkiksi monia yrttejä voi hyvin istuttaa auringossa viihtyvien kesäkukkien seuraan. Persilja tuo koristeellista vihreyttä ja salvia kaartuvine lehtineen on suorastaan tyylikäs. Oregano ryöppyää ruukun reunalta, samoin kuin hillitymmin kasvava pienilehtinen timjami. Sitruunamelissa, stevia ja laventeli kohoavat korkeammalle kukkivien lomaan. Mintut ovat turhan leviäviä muiden lajien kaveriksi ja kylmänarat, herkkäjuuriset basilikat on suositeltavinta istuttaa lähinnä vain toistensa seuraan.
Kukkaruukkuun tai -penkkiin voi myös ripotella pikkuruisia salaatin siemeniä. Niistä kasvaa raikkaanvihreitä tai viininpunaisia lehtituppaita kukkien joukkoon. Punajuuren, lehtimangoldin ja viinisuolaheinän lehdistä saa myös punertavaa sävyä täydentämään istutuksen värimaailmaa. Lehtikaali hoitaa puolestaan korkean kesävihreän virkaa. Sitäkin on saatavilla jännittävän punalehtisenä. Lehtikaali uhmaa syysviileitä aina pakkasiin saakka, joten kesäkukkien lakastuttua sen seuraan voi vaihtaa syyskasveja kuten astereita, tädykkeitä ja callunoita.

Kaunislehtiset perennat ja hulmuavat heinät

Keijunkukka, pillisipuli (vas. reunassa) ja ruohosipuli (kukintoja edessä) mahtuvat samaan penkkiin
Keijunkukka, pillisipuli (vas. reunassa) ja ruohosipuli (kukintoja edessä) mahtuvat samaan penkkiin

Kukkaistutuksia voi täydentää myös monivuotisilla perennoilla. Niistä valitaan kaunislehtisiä lajeja. Soma keijunkukka pyöreine lehtimättäineen täyttää ruukun pintaa aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Sen lehdet voivat olla vihreitä, punakirjavia tai pronssiin vivahtavia. Myös melko voimakaskasvuinen kuunlilja viehättää monenvärisine lehtineen. Se tuo tyyliä varjoisaankin kasvupaikkaan. Maahumala, suikeroalpi ja keltapeippi viihtyvät niin ikään varjossa laskeutuen pitkine versoineen alas ruukun reunalta tai amppelista.
Heinistäkin on iloa. Ne keventävät istutuksia ja tuovat niihin liikettä. Esimerkiksi hentohöyhenheinä myötäilee jo pienintäkin tuulenvirettä. Se kaartuu kauniisti kukkivien ylle tuoden istutuksiin myös kerroksellisuutta. Rönsyrölli ryöppyää sitä vastoin villinä putouksena suuren ruukun reunalta. Pronssisara näyttää melkein kuivuneelta, mutta sen väri säväyttää. Se sopii modernimpiinkin pihoihin. Hopeatoppo ja sininata tuovat sinertävää sävyä esimerkiksi aniliininpunaisten ja valkoisten kukkien joukkoon. Aurinkoisen ja kuivan paikan heininä niiden väri saattaa kuitenkin haalistua ravinteikkaassa kukkamullassa.
Syksyn tullen monivuotiset heinät ja perennat kannattaa siirtää maahan talvehtimaan. Siten niistä on iloa jälleen seuraavana suvena.

Teksti ja kuvat: Sari Toikkanen

Koristeheinä kaartuu daalioiden ylle ja tuo istutukseen syvyyttä
Koristeheinä kaartuu daalioiden ylle ja tuo istutukseen syvyyttä
Hillityn tyylikäs istutus syntyy, kun samaan ruukkuun yhdistää valkokukkaisen pikkupetunian, maahumalan ja sininatan
Hillityn tyylikäs istutus syntyy, kun samaan ruukkuun yhdistää valkokukkaisen pikkupetunian, pyöreä- ja kirjavalehtisen maahumalan sekä sininata-heinän