Korsirehuruokinta hevosten sisäruokintakaudella

Kesä 2018 jää historiaan kuivana ja kuumana. Tästä syystä nyt monissa talleissa kamppaillaan heinän riittävyyden kanssa. Erityistilanne vaatii ehkä normaalista poikkeavia ratkaisuja, kuten oljen hyödyntämistä korsirehun täydentäjänä sekä kaupallisten kuituvalmisteiden käyttöä normaalia enemmän. Talleilla voidaan myös joutua miettimään, miten niukkaa heinämäärää jaetaan. Varsat, kilpahevoset, siitostammat, sekä ikääntyvät hevoset tarvitsevat parhaiten sulavan korsirehun. Vähemmän liikkuvien, hyvän rehunkäyttökyvyn omaavien hevosten ruokinnassa voidaan käyttää suhteessa enemmän vaikkapa mainittua olkea.

Racing Greenline

Racing Greenline sinimailaspelletti on erinomainen kuitulisä, koska sinimailanen sisältää kuidun lisäksi runsaasti kalsiumia sekä laadukasta valkuaista. Se sopii kaikille hevosille, niin varsoista ikääntyviin hevosiin. Matalien sokeri – ja tärkkelyspitoisuuksiensa ansiosta se on oiva apu myös aineenvaihdunta ongelmista kärsiville. Tänä vuonna heinän sokeripitoisuuksien ollessa keskimäärin reippaasti yli 10 % luokkaa, Greenlinen ainoastaan 2 % sokerimäärä auttaa tasapainottamaan ruokintaa. Greenline tulee syöttää kosteana puurona, hyvä nyrkkisääntö on tehdä siitä puuro, josta voisi käsissä pyöritellä pallon. Toki sitä voi syöttää kosteampanakin, ja huonosti juoville hevosille se on jopa suositeltavaa. Greenlinea voi syöttää 1-3 kg (kaikki syöttömäärät ilmoitetaan aina kuivasta rehusta, veden määrä kun vaihtelee paljonkin) ja tällä voidaan korvata 2-6 kg heinää.

Dengie Alfa Original ja Dengie Alfa Oil

Muita kuitutäydentäjiä ovat esimerkiksi Dengie Alfa Original ja Dengie Alfa Oil tuotteet. Nämä sinimailaskuiturehut ovat Greenlinea energiapitoisempia, koska Originaliin on lisätty melassia ja hieman öljyä, kun taas Dengie Alfa Oil on vähäsokerinen mutta runsaasti öljyä sisältävä tuote. Dengie Alfa tuotteita suositellaan syötettäväksi 0,5- 2,5 kg päivässä energiantarpeen mukaan.

Tänä vuonna eniten pulaa on kuivasta heinästä, syksyn säilöheinäsato onnistui paremmin kuin kuivimman ajan kuivaheinä sato. Tulevana talvena joutuu moni sellainenkin talli, missä ei aiemmin ole säilöheinää käytetty turvautumaan siihen. Säilöheinä on erinomainen tuote hevosille, koska pölyttömyytensä ansiosta se ei altista hevosia hengitystieongelmille. Tänä vuonna säilöheinä on varmastikin suurimmaksi osaksi riittävän kuivaa, jottei se jäädy, mutta jos näin kuitenkin käy, on turvallisinta ottaa kulloinkin syötettävä heinämäärä ajoissa talliin sulamaan. Säilöheinän kanssa voi hevosille syöttää laadukasta viljanolkea, kauranolki on usein hevosille se maistuvin vaihtoehto. Tärkeintä on löytää jokaiselle hevoselle sille sopivin korsirehuruokintavaihtoehto, mahdollisuuksia on monia, mutta tänä talvena asiaa täytyy ehkä miettiä hieman enemmän.