Turvallista kuivatusta loimille

Syyskuinen ilta on kauneimmillaan Satupellon tallilla Nurmijärven Lepsämässä sijaitsevalla hevosten täysihoitotallilla. Parisenkymmentä hevosta käyskentelee tarhoissa hörähdellen hiljaa toisilleen. Laskeva aurinko kultaa hevosten kyljet.

Siellä missä on hevosia, on myös ötököitä. Hevosia suojaavat puremilta loimet ja erilaiset huput. Loimet pitävät myös eläimet lämpiminä sekä suojaavat sateelta ja pakkaselta. Hevosten vaatetus on välttämätöntä suomalaisissa sääoloissa, joten kuivatettavia loimia tulee paljon.

 


 

Vaara vaanii talleilla

 

Loimien kuivattaminen voi viedä koko yön, ja usein tallien kuivatushuoneissa on apuna rakennuslämmitin. Talliyrittäjä Jasmin Varsta sanoo:

- Oikein käytettynä ne ovat ihan käyttökelpoisia esimerkiksi rakennustyömailla, mutta paikassa missä on eläviä eläimiä, en uskaltaisi niitä käyttää heikon paloturvallisuuden takia. Suurin osa tallipaloista on lähtöisin lämmittimistä. Hevosia on palon aikana lähes mahdotonta saada ulos karsinoistaan, koska ne pitävät sitä turvapaikkanaan. Niin hevosten kuin ihmistenkin turvallisuus on talliyrittämisessä avainasemassa, hän painottaa.

 

Turvallista lämpöä

 
Jasmin tyhjentää kosteudenpoistajaa
Jasmin Varsta tyhjentää kosteudenpoistajaan kertynyttä vettä, jonka voi vaihtoehtoisesti myös johtaa suoraan viemäriin.

Varstan tallin kuivatushuoneen nurkassa hurisee ruotsalaisen Woodsin LD40 - kosteudenpoistaja. Varsta kertoo:

- Loimia kuivatetaan tallilla koko ajan. Hevoset pitävät piehtaroinnista, joten loimet likaantuvat nopeasti. Tallilla on käytössä teollisuuspesukone, ja pesun jälkeen loimet tuodaan kuivaushuoneeseen. Laite ei ylikuumene, ja se on hiljainen ja helppokäyttöinen.

- Jos loimet ovat kovin paksuja ja märkiä, laite poistaa kosteuden tehokkaasti. Rakennuksilla käytettäviä lämpölaitteita ei voi jättää yöksi hurisemaan, mutta tämän voi. Se on myös energiatehokas, laite kuluttaa noin 50 kertaa vähemmän sähköä kuin esimerkiksi yhdeksän kilowatin rakennuslämmitin, hän kehaisee.

LD40 - laitteen tyhjentäminen on helppoa, koska säiliö ei ole liian suuri. Se vetää 11,4 litraa vettä, ja alla olevat pyörät helpottavat liikuttamista.

- Laitetta voi suositella jokaiseen talliin, koska se helpottaa jokavuotista loimirallia, Varsta päättää.

 

 

Satupellon talli on hevosille täysihoitoa tarjoava maatilayritys, ja sen yhteydessä on vuodesta 1960 toiminut Peltolan tila. Tila viljelee heinää tallin hevosille sekä ulosmyyntiin. Viljelyssä tähdätään sopivaan heinän valkuaiseen sekä hyvään sulavuuteen. Peltolassa käytetään omaa kalustoa, joten heinä korjataan aina sopivalla hetkellä laadun takaamiseksi.


Teksti ja kuvat: Katarina Boijer