Ensimmäiset 100 päivää haltuun, tuotos ylös!

Pohjois-Savossa Pielaveden kunnassa pitkän metsätaipaleen takaa avautuu Suomen maitoaitta. Metsän loppuessa alkaa Markku Jauhiaisen maitotilan pellot ja pian näkyy myös tilakeskus. Navetan edessä Markku on tervehtimässä vierailijoita hymyssä suin ja syitäkin hymyyn on: lämmin aurinkoinen ilma sekä valtava maitotuotoksen nousu.
Vuonna 2007 valmistuneessa pihatossa märehtii 66 lypsävää ja suunnilleen yhtä paljon nuorkarjaa sekä vasikoita. Lypsytyöstä huolehtii kaksi VMS-lypsyrobottia. Holstein-valtainen karja ei kuitenkaan ole valinnut selkeää suosikkirobottia. Käyttö on hyvin tasaista, vain muutama lehmä on selkeästi valinnut ”puolensa”, Markku kertoo.
Vapaata kapasiteettia roboteilla on runsaasti eläinmäärään nähden, mutta siitä huolimatta vuoden 2017 lopulla kierrot robotilla olivat heikot, vain keskimäärin 2 käyntiä päivässä ja päivämaidotkin junnasivat 30 maitokilon alapuolella.

Oikeilla muutoksilla nopea vaikutus

Onnistujien on helppo hymyillä. Kuvassa vasemmalta Markku Jauhiainen ja Hankkijan ruokinta-asiantuntija Tommi Kauppila.
Onnistujien on helppo hymyillä. Kuvassa vasemmalta Markku Jauhiainen ja Hankkijan ruokinta-asiantuntija Tommi Kauppila.

Yhteistyö Hankkijan ruokinta-asiantuntija Tommi Kauppilan kanssa aloitettiin helmikuussa 2018. Seoksen koostumusta hiottiin energia- ja valkuaispitoisemmaksi sekä robottirehuksi vaihdettiin erittäin vahva ja maittava Auto-Energy -täydennysrehu.
– Vitsi, kun lehmät rupesivat tulemaan (robotille) syömään, Markku muistelee uuden Auto-Energyn käyttöönottoa.
- Työmäärän vähentymisen on selkeästi nähnyt, kun ei tarvitse enää ajella laiskoja lehmiä lypsylle, kuvailee Markku. Nyt käyntejä robotilla on keskimäärin 2,9. Lehmäliikenteen vilkastumisen lisäksi myös maitotuotos on noussut lähes 10 kg lehmää kohti päivässä ollen nyt 37,7 kg/päivä.
Tilalle valituissa rehuratkaisuissa kiinnitettiin huomiota erityisesti ensimmäisten sadan tuotospäivän aikaisiin haasteisiin. Aikaisemmin lehmät eivät poikimisen jälkeen tahtoneet herua ja asetonitaudin oireita oli usealla havaittavissa. Auto-Energyn sisältämät verensokeria nostattavat aineet sekä robotilla käytetyn glyserolin vaihtaminen tehokkaasti ja pitkäaikaisesti vaikuttavaan Acetona Energy Plus -liuokseen ovat vähentäneet ketoosit lähes olemattomiin.
-Olisiko viime aikoina ollut vain yksi ketoosi, Markku hymyilee ja toteaa, että tukihoitona käytettyä pullotusta ei ole tarvinnut enää tehdä.

Umpikauden pienillä muutoksilla iso vaikutus

5400 kilon seos jaetaan kerran päivässä
5400 kilon seos jaetaan kerran päivässä ja se sisältää paalisäilörehua, 170 kg rypsiä, 700 kg murskeviljana säilöttyä kauraa sekä Lypsykivennäistä Se-E+ -paketilla

- Sehän tässä myös ihmetyttää, että poikimahalvaukset ovat vähentyneet, Markku hämmästelee saapuessamme vanhaan navettaan, jonne umpilehmille on tehty pahnapohjainen pihatto. Umpilehmät katselevat kysyvästi jaloittelutarhan puolelta sisään ja muutama uteliain saapuukin maistelemaan päivän eväitä ruokintapöydälle. Tarjolla on kokoviljasäilörehua sekä yhteistyön alussa käyttöönotettua Umpi Namino Anion-kivennäistä. Se sisältää elimistön kalsiumpumppua aktivoivia kationi-anioni-tasapainoon vaikuttavia suoloja, jotka ennaltaehkäisevät poikimahalvauksia. Umpikauden onnistuminen on yksi tärkeimmistä tekijöistä tulevan tuotoskauden onnistumisessa.
- Ihmettelen, että näinkin nopeasti on näin isot muutokset saatu aikaan, Markku toteaa. Yhteistyötä Hankkijan ruokinta-asiantuntijan Tommin kanssa on jutuntekohetkellä takana neljä kuukautta.
-Kun saatiin alkulypsykauden energiavaje ruokinnassa oikeaoppisesti paikattua, niin kyllähän tuota maitoa alkoi tulla, Tommi hymähtää ja paiskaa kättä Markun kanssa.Myös kaupantekotavassa Markku onnistui, hän kiinnitti robottirehun heti alussa kevään termiinijaksolle.
-Säästöä syntyy nyt roimasti, kertoo Tommi.

Maitotuotoksen kehitys syksystä 2017 alkaen
Maitotuotoksen kehitys syksystä 2017 alkaen
Sadan tuotospäivän kohdalla siirrytään uudelle ruokintakäyrälle.
Sadan tuotospäivän kohdalla siirrytään uudelle ruokintakäyrälle. Robottirehun määrää vähennetään voimakkaasti tuotoksen laskiessa, jotta vältetään loppulypsykaudella liiallinen kuntoluokan nousu.