BLOGI: IFE Pötsitehokkuus tuo tehoa pötsiin

Olisi aika kätevää, jos lehmän kyljessä olisi pötsin tehokkuusmittari. Sen avulla voisi lisätä kierroksia laiskasti toimivaan pötsiin ja ruuvata maitohanoja isommalle. Tai hillitä hieman vauhtia, jos pötsi käy jo liian kovilla kierroksilla ja happamoituminen uhkaa. Nyt joudumme etsimään oikeita ruokintatasoja rehuanalyysien perusteella sekä lehmien tuotantoa ja terveyttä seuraamalla. Hyvää lehmänlukutaitoa ja käsisäätöä tarvitaan.

Rehuarvojärjestelmämme ei kerro paljoakaan rehujen vaikutuksesta pötsikäymiseen. Joidenkin rehuaineiden käyminen kiihtyy nollasta sataan minuuteissa, toiset hajoavat tasaisen hitaasti, kolmannesta pötsimikrobit eivät saa irti juuri mitään. Pötsin kannalta edes kaikki kuitu ei ole samanlaista, eikä kaikki tärkkelys. Vehnän ja maissin tärkkelys käyttäytyvät pötsissä aivan eri tavalla: maissin tärkkelyksestä hajoaa 9 % tunnissa, vehnällä 60 % ja ohralla 40 % (Nordic Feed Evaluation System). Hajoamisnopeuteen voi vaikuttaa myös olomuoto: onko vilja karkeaa litistettä vai hienoksi jauhettua? Vaatii taitoa koota vaihtelevista säilörehuista ja erilaisista täydennysrehuvaihtoehdoista yhdistelmä, jonka käymisnopeus on kapealla optimialueella - siinä, missä pötsin teho on parhaimmillaan.

IFE PötsitehokkuusTM on mittari, joka löytyy Hankkijan ruokinnansuunnitteluohjelmasta. Se on keino mitata kotoisten rehujen ja eri rehuyhdistelmien käymisnopeutta ja toimivuutta pötsissä. Lähtökohtana on aina säilörehun analyysitieto ja tavoitteena säilörehun optimaalinen täydentäminen sekä ravintoarvojen että käymisnopeuden suhteen. IFE Pötsitehokkuus tuo mitattavaan muotoon pötsin toiminnan tason. Se auttaa täydentämään kotoisia rehuja tehokkaasti ja turvallisesti.

Oikealla kierrosluvulla moottorin vääntö ja teho ovat parhaimmillaan. Samoin oikealla IFE Pötsitehokkuus-arvolla pötsi toimii tehokkaimmin: lehmä syö paljon ja märehtii pitkään, kuitu sulaa tehokkaasti, säilörehun liukoinen valkuainen hyödynnetään huolella ja mikrobivalkuaista syntyy runsaasti. Myös maitotuotos ja maidon pitoisuudet ovat korkeimmillaan.

IFE on ranskaa, indice de fermentation. Tehokkaita pötsejä ja hyvää ruokahalua kaikille lehmille - Bon appetit!

Pirjo Hissa
Kehityspäällikkö, nautarehut