Hankkija – 100 vuotta siemenkauppaa

Siemensäkit pellolla

Suomalaiset viljelijät perustivat Hankkijan 1905. Hankkijan ensimmäisiä tehtäviä oli laittaa Suomen viljasiemenkauppa kuntoon. Alalle tarvittiin ammattimaisia ja luotettavia toimintamalleja ja tähän tehtävään Hankkija perusti vuonna 1910 Siementarkastamon. Kun lainsäädäntö kehittyi, niin siementarkastus siirtyi valtiovallan hoidettavaksi ja vuonna 1919 tehtävää alkoi hoitaa Valtion siementarkastuslaitos. Laitos kulkee nykyään nimellä Ruokavirasto.

Siementen sopimusviljelytoiminta alkoi Hankkijalla vuonna 1912. Seuraavana vuonna perustettiin kasvinjalostuslaitos Hattulaan. Siemenliiketoiminnan laajentuessa Tampereella alkoi vuonna 1920 Hankkijan ensimmäinen Siemenkeskuksen toiminta. Siemenkeskuksessa puhdistettiin ja pakattiin sertifioidut siemenet.

Siemenkeskus Hyvinkää

Nykyään Hankkijalla on 300 sopimusviljelijää, jotka lisäysviljelevät viljan ja nurmen siemeniä. Sopimusviljelyssä on noin 10 000 hehtaaria. Viljelytarkastukset ja siementen kauppaerien sertifioinnit tilataan nykyään Ruokavirastolta.

Hankkijalla on kaksi nykyaikaista siemenpakkaamoa. Alastarolla kunnostetaan kevät- ja syysviljat ja palkokasvit sekä luonnonmukaisesti tuotetut siemenet. Hyvinkäällä kunnostetaan kevätvilja, nurmi ja öljykasvit.

Kasvuohjelman koeruudut

Kaikki Hankkijan myymät lajikkeet testataan Kasvuohjelman koeruuduilla, joissa haetaan parhaat viljelymenetelmät kullekin lajikkeelle ja käyttötarkoitukselle.

Kesällä järjestetään Kasvuohjelman koeruuduilla Kasvun Paikka -asiakastilaisuuksia. Näissä viljelijät voivat itse käydä tutustumassa uusiin lajikkeisiin ja niiden kasvuun.

Siementen tarkastus

Hankkijan siemen on tutkittua, tarkastettua ja turvallista. Lajikkeita löytyy kaikkiin käyttötarkoituksiin. Hankkijan asiantuntijamyyjä neuvoo ja myy viljelijälle oikeat lajikkeet. Kun viljelijä tekee Hankkijan kanssa vielä Viljelysopimuksen, niin hän varmistaa myös satonsa markkinoinnin ja käyttötarkoituksen mukaisen parhaan hinnan.