Varmuutta umpikauden ruokintaan Umpi Namino Anionilla

Jykevä säilörehutorni tervehtii tulijoita navetan vieressä. Olemme Kerkolan tilalla, 55 lehmän kombinavetassa. Kombinavetassa on jokaiselle lehmälle yksilölliset parret, mutta lypsylle lehmät köpöttelevät kaksi kertaa päivässä lypsyasemalle. Navetan pitkällä ruokintapöydällä tilan emäntä Riikka Määttänen esittelee lehmien ruokintaa.

Syötössä on erittäin sulavan tornisäilörehun lisäksi heinää sekä kortisempaa paalisäilörehua. Nämä jaetaan ruokintapöydälle Avantilla. Ohra-kaura-seoksen sekä Sopiva-puolitiivisteen jako on automatisoitu puolestaan ruokintarobotille, joka kiertää navetassa kuusi kertaa päivässä. Umpilehmille syötettävä Umpi Namino Anion -kivennäinen jaetaan parren päässä rehuvarastoa lähellä oleville umpilehmille käsin.

Umpilehmille tornisäilörehu on turhan sulavaa, joten pääasiallinen korsirehun lähde on kuivaheinä, jonka korjuu hankalista sääolosuhteista huolimatta onnistui jotakuinkin hyvin. Muutamia viikkoja ennen poikimista heinästä siirrytään asteittain sulavampaan tornirehuun.

Umpilehmien ruokinnassa tarkat rutiinit

Kysyttäessä tarkemmin tunnutusruokinnasta Riikka luettelee ”yksi – kaksi – kolme, eikös se näin pidä mennäkin” ja nauraa. Riikka on siis toteuttanut tarkasti Hankkijan suosittelemaa tunnutusohjelmaa, jossa lehmän pötsiä aletaan totuttamaan väkirehuihin kolme viikkoa ennen poikimista. Kolmeviikkoa ennen poikimista annetaan yhteensä kilo väkirehua, kaksiviikkoa ennen kaksi ja viikko ennen poikimista kolme kiloa väkirehua.

Umpi Namino Anionia tilalla käytetään koko umpikauden ajan 250 g päivässä. Riikka jakaa umpikauden kivennäisen suoraan puhtaalle ruokintapöydälle. Tilalla siirryttiin käyttämään elimistön kalsiumaineenvaihduntaa valmistelevaa Umpi Namino Anion -kivennäistä tammikuussa 2017. ”Nyt on tavallaan sellainen hieno tilanne”, Riikka sanoo ja kertoo jopa itse yllättyneensä, kuinka hyvä tilanne poikimahalvausten osalta karjassa on. Niitä ei juurikaan ole viime aikoina esiintynyt.