Blogi: Jos haluu saada on pakko antaa #parastarehua

Elettiin -90 luvun alkua ja lukio-opiskelun ohessa biletettiin lujaa. Tarttuva riimi, "jos haluu saada on pakko antaa" suomi-rapin alkutaipaleelta painui hyvin mieleen. Tänä päivänä ollaan ehkä enemmän sosiaalisen median syövereissä ja raittiimpia. Nykyriimi "Anna aina enemmän kuin otat" pitänee paikkansa, jos haluaa markkinoida itseään tai yritystään somessa menestyksekkäästi.

Saaminen ja antaminen sopivat hyvin myös tuotantoeläinten ruokinnan kulmakiveksi. Jos haluat saada hyvää lihaa tai maitoa, on sinun pakko antaa elukalle tarpeet täyttävää sapuskaa.

Kivennäisruokintaa nuolusangolla

Lyhyt kasvatusaika kannattaa. Lihanauta, vajaat pari vuotta kestävän elämänsä aikana tarvitsee hyvät eväät, jotta lopputulos niin taloudellisesti kuin eläimen hyvinvoinnin kannalta on optimaalinen. Oikeanlainen kivennäisruokinta takaa, että eläimen kivennäis- ja vitamiinitarpeet tulee tyydytettyä. Karkearehu ja erityisesti laadukas säilörehu pitää sisällään kivennäisaineita, mutta tätä tietoa hyödynnetään liian harvoin ruokintaa suunniteltaessa. Kasvava eläin tarvitsee joka tapauksessa lisäkivennäisiä, vitamiineja ja hivenaineita. Korostetusti silloin kun käytetään paljon teollisuuden sivujakeita ja säilörehun kivennäisanalyysi osoittaa puutteita.

Varmuus siitä, että kivennäisten vajaaruokinta ei rajoita eläimen hyvinvointia ja sitä kautta kasvua tai lihan laatua, ei ole iso kustannus. Karkeasti laskettuna lihanautojen kivennäisruokinta voi maksaa noin 7-15 senttiä/päivä. Kun etsit sopivaa kivennäistä "tsiigaa siis priimaa, älä sattumii". Usein isoimmilla eläimillä on tarvetta lisäsuolalle, siksi nuolusankoja ja -kiviä on hyvä olla aina tarjolla. Koko kivennäisruokintaa ei kuitenkaan pidä jättää kivien ja sankojen varaan, vaikka Hankkijan Emo, Vasikka, Lypsy ja Umpi -sankojen koostumus onkin monipuolinen verrattuna moniin muihin vaihtoehtoihin. Jos näitä kiviä ja sankoja kuluu liikaa, on kivennäisruokinta pielessä, vapaasti saatavilla olevat nuoltavat kertovat siis missä mennään.

Olemme jo vuosia valmistaneet tilakohtaisia suunniteltuja Sopivakivennäisiä® ja niiden suosiolle ei näy loppua. Yhä useampi tila on löytänyt näiden kivennäisten hyödyt. Myös lihanaudoille ja emoille on tehty räätälöintiä enenevässä määrin. Uutuutena meillä on myös perusvalikoimassa uudet sonni- ja emokivennäiset. Aina on hyvä hetki miettiä kivennäisruokintaa ja pyytää vaikka tarjous Hankkijalta.

Kun kivennäisruokinta on kunnossa voi nauttia antamisen ja saamisen ilosta!


Marko Dahl
Myynti- ja tuoteryhmäpäällikkö, erikoisrehut ja komponentit