Kaurankuoresta tehdään energiaa Turun tehtaalla

Turun rehutehdas
Turun rehutehdas

Uusi biopolttolaitos on käynnistymässä Turun rehutehtaalla. Polttoaineena toimii oma sivutuote, kaurankuori ja sillä tuotetaan tehtaan höyryenergia ja kiinteistön lämmitysenergia.

Laitoksen suunnittelu alkoi jo vuonna 2015, kun nestekaasulle oli suunniteltu n. 50 % veroa. Verotus toteutuikin vuonna 2017 ja sopimus Adven Oy:n kanssa laitoksen rakentamisesta allekirjoitettiin saman vuoden joulukuussa. Rakentaminen alkoi heti keväällä ja noin vuoden projekti on nyt valmis.

Investointipäätöksessä oli ratkaisevaa oman tehtaan sivutuotteiden käyttö. Turun tehdas on tästä eteenpäin omavarainen polttoaineen saatavuudessa. Lisäarvoa biopolttolaitos tuo sekä asiakkaalle että Hankkijalle. Lisäarvon saavat aikaan edullisempi energiakustannus sekä selkeästi pienempi hiilijalanjälki. Useamman kymmenen rekkakuorman määrä nestekaasua jää nyt ajamatta tehtaalle, kuten myös kaurankuorta pois tehtaalta. Fossiilinen polttoaine ei enää kuormita luontoa.

Turun rehutehdas

Strategiaamme kuuluu oleellisena osana toimintamme jatkuva kehittäminen ja sen myötä uusien energiatehokkaiden ja ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttöönotto.

Biopolttolaitos on yksi osa tätä kehitystä, joka lisää tuotannon kustannustehokkuutta ja toimitusvarmuutta.

Teksti: Jarno Erkamaa, tehdaspäällikkö
Kuva: Mikko Vuorinen