Blogi: Kotoista rehua taloudellisesti lihanaudoille

Sonnit syö rehua

Lihanautojen kasvatuksessa paras taloudellinen tulos syntyy hyvällä kasvulla ja kotoisten rehujen tehokkaalla hyödyntämisellä.

Hyvä säilörehu on edullisen ja tehokkaan lihanautatuotannon perusta. Hyvä hehtaarisato tuottaa edullisimpia rehun kuiva-ainekiloja. Oikea-aikainen korjuu ja hyvä säilöntälaatu varmistavat rehun hyvän sulavuuden ja hyvän maittavuuden. Hyvällä säilörehulla saavutetaan parhaat kasvut ja sen ohella tarvitaan vähemmän täydennysrehuja.

Säilörehun analysointi auttaa kohdentamaan rehuerät sopiville eläinryhmille. Vasikoille valitaan parhaat ja sulavimmat rehut. Ne tarvitsevat myös riittävästi väkirehua ja hyvälaatuista valkuaista, koska alle puolivuotiaiden kehitys märehtijäksi on vielä kesken. Isommatkin lihanaudat hyötyvät hyvästä säilörehusta. Ne voivat kuitenkin hyödyntää myös heikommin sulavia karkearehuja.

Vasikkavaiheen ohittaneiden lihanautojen kasvunopeuteen vaikuttaa ennen kaikkea energian saanti. Kotoinen vilja on hyvä energiarehu ja nurmirehun täydentäjä. Edullisin rehuvilja korjataan läheltä ja säilötään tuoreena.

Tuoresäilöntä on taloudellisin viljan säilöntätapa, jos tilalla on seosvaunu tai tuoreviljan jako voidaan koneellistaa jollain muulla tavalla. Suositeltavin säilöntäaine riippuu viljan kosteudesta ja käsittelystä. Kostea murskevilja säilyy muurahaishappopohjaisilla säilöntäaineilla, koska se tiivistyy hyvin, mutta kuiva ja pitkälle tuleentunut vilja ei tiivisty. Se on säilöttävä propionihapolla tai muulla vastaavalla homeita ja hiivoja estävällä säilöntäaineella.

Uusimpia vaihtoehtoja tuoreviljan säilöntään on ureaan perustuva Maxammon-menetelmä. 15 kg ureaa ja 5 kg Maxammon-valmistetta sekoitetaan tonniin viljaa, ja kasa peitetään muovilla pariksi viikoksi. Hernejauhopohjainen, entsyymivalmistetta sisältävä Maxammon varmistaa urean hajoamisen ammoniakiksi. Ammoniakki säilöö viljan ja nostaa sen raakavalkuaispitoisuutta. Maxammon-viljan sisältämä PVT-valkuainen on käyttökelpoista yli 6 kk ikäisten lihanautojen kasvuun. Se vähentää ostettavan lisävalkuaisen tarvetta. Ammoniakki on myös emäksistä, joten hapanpötsin riski pienenee, ja tarvittaessa viljan päiväannosta on mahdollista lisätä. Maxammon-vilja voidaan säilöä joko litistettynä tai kokonaisena. Viljan maittavuus ja tuotantovaikutus ovat olleet hyviä.

Kirjoittaja: Pirjo Hissa, Kehityspäällikkö, nautarehut, Hankkija Oy