Robottilypsy ja seosruokinta muuttivat navetan toimintatapoja

Riikka ja Mika Peltola
 

”Parsinavetta oli toimiva ja hyvässä kunnossa, joten robottiin siirtyminen sai odottaa. Nyt siirtymisen aikana parsipuoli on ollut arvokas, kun lehmiä voi siirtää vähitellen robotille”, kertoo Riikka. Robotti on toiminut hyvin, mutta eläinten totuttaminen sinne vie väkisin aikaa. ”Yllätti kyllä, minkä työn robotin käyttöönotto vaatii. Meitä oli viisi mukana, niin pääsi välillä jopa nukkumaankin”, muistelee Mika. Keskimaidot ovat olleet robotin aikana kokoajan yli 30 litran. Vuonna 2016 tilan keskituotos oli noin 9600 litraa lehmää kohden.

Rakennusvaiheen helpottamiseksi tila on yksinkertaistanut peltoviljelyä sekä ruokintaa. Lisäksi tilalla sitouduttiin maidontuotannon vähentämissopimukseen, joten lypsyssä olevien eläinten määrä on hetkellisesti pienempi. ”Vähentämissopimus on ajatuksena hassu, mutta sopi meille tähän paikkaan”, toteaa Mika.

Muutaman kuukauden kokemukset seosrehuruokinnasta ovat positiivisia. Rehua ja sen toimivuutta on seurattu paljon niin ruokintapöydältä kuin lannan koostumuksestakin. Tarvittaessa myös muutoksia on uskallettu tehdä. ”Hyvin appeella pystyy pelaamaan ja säätämään. Tyytyväisiä ollaan oltu ja vähän innoissaankin”, kertoo Mika. ”Resepti osui kuitenkin kerralla aika kohdilleen, joten kierrot navetassa toimii. Ape riittävän laihaa, niin lehmät hakevat robotilta rehua”, hän jatkaa.

Seosrehun komponentteja ovat säilörehu, Tiiviste-Krono, ohra-kaura -seos, Lypsykivennäinen ja rehusuola. Robotilla tarjolla on Sopiva-täysrehu, joka on tilan toiveiden mukaan suunniteltu täysin soijattomaksi. ”Tässä taloudessa minä olen ainoa, joka syö soijaa”, naurahtaa Riikka.

 
Robottilypsy
 

Etumatkaa ketoosista

Käytössä on myös Acetona Energy Plus -liuos, joka on vahva nestemäinen energiatäydennysrehu. Tila valitsi liuosten joukosta juuri sen, koska koostumus propyleeniglykolin ja muiden verensokeria nostavien energialähteiden välillä oli halutun kaltainen. ”Huomasimme heti kun aloimme käyttää liuosta, että se tuli tarpeeseen. Aiemmin on ollut alkulypsykaudella energiavajausta”, kertoo Riikka.

Seosruokintaan siirryttäessä tila sekoitti energialiuoksen suoraan seosrehun joukkoon, mutta nyt kun nesteannostelijat ovat asennettuina liuos annostellaan yksilöllisesti robotilta. Acetona Energy Plus -liuoksen käyttömäärä on vain noin puolet Acetona Energy-liuoksen käyttömäärästä, koska Plus-liuoksessa propyleeniglykolin osuus on selkeästi korkeampi. Suositeltu päiväannos on 0,2-0,3 kg/lehmä/pv poikimisesta tiinehtymiseen asti.