Säkylä - erityinen rehutehdas

Säkylän tehdas on ainutlaatuinen rehujen valmistaja, jonka toiminnassa näkyvät sen pitkät perinteet. Tehtaan tuotevalikoima on monipuolinen ja sen henkilöstö erikoistunut haastavien rehujen tuotantoon.

Hankkijan Säkylän rehutehdas sijaitsee kauniissa maisemissa Pyhäjärven läheisyydessä. Samalla tontilla toimivat myös Sucros Oy, Apetit Oy ja Westpak Oy, jotka toimivat yhdessä alueen merkittävinä suorina ja välillisinä työllistäjinä. Tehdasalue on kiinnostava sekoitus modernia tekniikkaa ja historiaa, joka kumpuaa jo pula-ajan elintarviketeollisuuden tarpeista.

 
Ilmakuva noin 100 metrin korkeudesta Säkylän rehutehtaasta aurinkoisena kesäpäivänä. Tautalla näkyy metsää ja vesistöä.
Säkylän rehutehdas


Juuret sokerijuurikkaassa

 

Tehdasalueen tarina alkoi vuonna 1950, kun Loimaalla päätettiin Länsi-Suomen Sokeritehtaan perustamisesta. Sokeritehtaan toiminta käynnistyi vuonna 1953, ja samaan aikaan aloitettiin myös melassileikkeen kuivaaminen sokeriteollisuuden sivujakeesta. Pakasteiden valmistus seurasi pian perässä, ja vuonna 1973 yhtiö muutti nimensä Lännen Tehtaat Oy:ksi. Lännen Rehutehdas aloitti toimintansa vuonna 1985. Rehutehdas siirtyi Hankkija-Maataloudelle vuoden 2007 yrityskaupassa.

 
Useampi kymmenen lavallista rehusäkkejä päällekäin kelmutettuna varastolla.
Uunituoreita Kasvu-Namino-säkkejä Säkylän rehutehtaan varastossa odottamassa kuljetusta Lahden jakeluvarastoon.Vuoden 2007 jälkeen rehutehdas on toiminut aktiivisesti ja laajentanut toimintaansa. Massarehuja tehtaalla tehtiin vuoteen 2020 asti, minkä jälkeen tehdas on keskittynyt ns. erikoisrehujen valmistukseen. Tällä hetkellä tehtaalla valmistetaan Hankkijan täyskivennäiset, puolikivennäiset, energiarehut, räätälöidyt kivennäiset sekä Racing-hevosrehut. Säkylän tehdas valmistaa nämä koko Suomen tarpeisiin, ja käytössä olevia reseptejä on satoja. Lisäksi Säkylästä lähtee suuri osa Hankkijan vientirehuista esimerkiksi Venäjälle ja Baltiaan. Syyskuussa 2021 tehtaalla valmistettiin rehuja 2400 tonnia.

 

Ammattitaitoa ja ainutlaatuisia tuotteita

 

Säkylän tehtaalla tuotetaan rehuja mittavasta raaka-ainevalikoimasta. Tämä kattaa niin yksittäiset hivenaineet kuin rehuinnovaatiot Progutin ja Progresin. Tehdas on tunnettu toimitusvarmuudestaan ja se pystyy toimimaan joustavasti eri tilanteissa.

Tehtaan erityispiirteenä on mahdollisuus lisätä rehuihin suuria nestemääriä. Ainutlaatuisen tekniikan avulla tehdas pystyy valmistamaan rehuja, jotka sisältävät esimerkiksi runsaasti propyleeniglykolia. Tämä tapahtuu rehuseosta kuivaamalla, jotta mahdollisimman paljon tehoaineita saadaan lisättyä tuotteisiin. Yksi tällä menetelmällä valmistettu tuote on arvostettu Acetona Energy Power, joka on valmistusmäärältään suurin nautojen erikoisrehu.

Haastavat tuotteet vaativat vahvaa ammattitaitoa ja tuntumaa. Useiden työntekijöiden osaaminen on jalostunut jo vuosikymmenien aikana käytännön opettaessa parhaat toimintatavat. Pian vapaalle siirtyvä entinen tehdaspäällikkö Kimmo Hurttila on tästä kunnioitettava esimerkki.

 

Toiminta jatkuu ja kehittyy

 

Säkylän tehtaalla puhaltavat tänä syksynä uudet tuulet. Elokuussa 2021 vetovastuuseen astui uusi tehdaspäällikkö Erno Tamminen ja tehtaalle on haettu ensi kaudelle uusia investointeja. Uskon, että tehtaan hienoa perinnettä onnistutaan jatkamaan entistäkin monipuolisemmin tulevaisuudessa.


Esittelyssä uusi tehdaspäällikkö

 
Erno Tamminen taluttaa ruskea-valkoista ponia riimulla ja riimunarulla kesäpäivänä vehreällä nurmella.

Nimi: Erno Tamminen

Ikä: 50 v tuli tänä vuonna täyteen ja vauhti vaan kovenee

Tausta: Tuotantotalouden insinööri AMK, lähes koko ikäni elintarvikealalla. Hankkijalle tulin Finnamyl Oy:n palveluksesta.

Miten työ tehdaspäällikkönä on alkanut? Työ alkanut vauhdikkaasti ja mielenkiintoisesti, sekuntiakaan en ole katunut.

Tavoitteet työssä: Modernisoida ja kehittää Säkylän tehdasta, ottaa työntekijöitä mukaan tähän työhön.

Elämänohje: Ei hötkyillä.Teksti: Vappu Tauriainen