Kuusiston tilalla hyviä kokemuksia lattiakanalaan siirtymisestä

Matti Kuusisto on tyytyväinen päätökseensä tuotantotavan muutoksesta.

Kuusiston tilalla kaikki kananmunat tuotetaan lattiakanalassa. Siirtyminen tehtiin kahdessa vaiheessa. Tuotantotavan vaihdosta oli saatu kokemuksia jo yhdeksän vuoden ajalta ennen koko tuotannon vaihtamista lattiakanalaksi vuosien 2018 ja 2019 vaihteessa. – Päätökseen vaikuttivat vahvasti kauppaliikkeiden ilmoitukset virikehäkkimunien myynnin lopettamisesta, toteaa isäntä Matti Kuusisto.

Tuotantotavan muutos vuoden 2018 lopulla sujui hyvin ja joustavasti. Kanalaremonttiin meni aikaa noin neljä kuukautta ja ensimmäinen erä kanoja saapui uuteen kerroslattiakanalaan vuoden 2019 alussa. Laitteistopuolella pystyttiin hyödyntämään aikaisempia laitteita. Osa ruokintalaitteista on samoja ja ilmastointikapasiteetti riittää hyvin. Valaistusta täydennettiin lattiakanalalaitteistojen valaisimilla. Kanamäärä väheni lattiakanalamalliin siirryttäessä 5 000 kanalla ja kanoja on nyt 24 000. Lattiakanalassa tuotetuista kananmunista maksettava tuottajahinta on kuitenkin hieman parempi verrattuna virikehäkkimuniin. Kanat ovat LSL Classic -jalostetta ja kananmunat tuotetaan Dava Foods Finlandille.

Tuotantotapa vaihtui sujuvasti

kananmunat

Kanat ovat oppineet hyvin löytämään ruoka- ja vesipisteet sekä munivat tottuneesti pesiin. Lattiamunia Kuusistossa tarvitseekin kerätä vain vähän. Kanat ovat 6 000 kanan osastoissa ja ne munivat pesissä tasaisesti. Kananmunat ovat puhtaita ja särömunia tulee vain vähän. Pehkun vaihtamisen kanaerien välissä Matti Kuusisto on todennut riittävän ja toimivan hyvin. Kanala pestään ennen uuden parttian tuloa ja varmistetaan näin hyvä hygienia. – Kaikissa tuotantotavoissa on omat haasteensa ja onnistumiseen vaikuttavat monet asiat. Meillä tuotantotavan vaihto sujui mutkattomasti ja on ollut meidän tilalle hyvä valinta, toteaa Kuusisto.

Kanat ruokitaan Hankkijan Punaheltta Paras -täysrehuilla, jotka nyt kaikki sisältävät Progut®-rehuaineen. Juttua tehtäessä käytössä oli Punaheltta Paras 4 -rehu. – Kanojen paino on jalostajan suositusten mukainen, munintaprosentti korkea ja kananmunan paino optimitasolla. Suunnittelemme ruokinnan yhteistyössä Matin kanssa ja seuraamme tuloksia jatkuvasti, kertoo Hankkijan ruokinta-asiantuntija Terttu Koskela.

Työmäärä lattiakanalassa on Matti Kuusiston mukaan suurin piirtein samanlainen kuin virikehäkkikanalassakin. Parttian alussa lattiakanalassa on enemmän työtä verrattuna aiempaan. – Työn laatu on muuttunut, mutta työhön kuluva aika on suurin piirtein sama. Lattiakanalassa aikaa käytetään enemmän valvontaan ja seurantaan, koska riskejäkin on enemmän, Kuusisto kertoo.

Lattiakanala

  • Lattiakanalassa kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin.
  • Kanalassa on orsia
  • Ruokinta, juomaveden jakelu ja munien keruu automatisoitu
  • Kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä (mitoitusvaatimukset myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle)
  • Lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2

Lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Myös eläinmäärää lattia-alaa kohti saadaan kerrosten avulla nostettua. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret.

Progut®-edut tutkimuksissa

Progut

1. Vastustuskyky
Tukee eläimen luontaista vastustuskykyä, nopeuttaa nuorten eläinten vastustuskyvyn kehittymistä, mikä auttaa taistelussa infektioita vastaan.

2. Bakteerimagneetti
Vähentää haitallisten bakteerien kuten E.coli kiinnittymistä suolen seinämään.

3. Suolistomikrobisto
Muuntaa ja vakauttaa suoliston mikro- bistoa eläimelle hyödylliseen suuntaan. Tarjoaa ravintoaineita nopeasti uusiutuvalle suolen pintasolukolle. Progut® stimuloi eläimen vastustuskykyä, estää patogeenien sitoutumista suolen seinämään, suosii hyödyllisiä suolimikrobeja ja tukee siten eläinten terveyttä ja tuottavuutta.