Kysyntä antibiootteja korvaaville tuotteille kasvaa myös Aasiassa

Väestönkasvun ja tulotason nousun myötä Aasian kotieläintuotanto jatkaa kasvuaan. Rehujen valmistus lisääntyy, mutta yhä useampi rehu tehdään jo ilman antibiootteja. Niiden kiellot ja käytön rajoitukset ovat yleistyneet ja paikalliset rehunvalmistajat etsivät aktiivisesti keinoja antibioottien korvaamiseen. Maaliskuun alun vierailut Bangladeshissa ja Thaimaassa osoittivat, että markkina on muuttumassa nopeasti ja Hankkijan Progresille ja Progutille löytyy käyttökohteita.

Bangladesh on kehittyvä siipikarjamaa

Bangladesh on matkalla kehitysmaasta kehittyväksi taloudeksi ja sen 160 miljoonaa asukasta tarvitsee yhä enemmän kotieläintuotteita. Se tarkoittaa voimakkaasti kasvavaa ja kehittyvää siipikarjatuotantoa. Maassa on arvioitu olevan noin 150 000 siipikarjatilaa, joiden keskimääräinen tilakoko on hyvin pieni. Paikallinen siipikarjayhdistys (WPSA Bangladesh) järjesti maaliskuun alussa kongressin ja näyttelyn, johon Hankkija osallistui. Progresin tieteelliset tutkimukset ja tulokset Bangladeshissa tehdystä broilerikokeesta herättivät mielenkiintoa. Pääsimme puhumaan turvallisesta ruuantuotannosta ilman antibiootteja myös paikallisella yliopistolla, International University of Business, Agriculture and Technology (IUBAT).

Vierailun tärkein anti olivat kuitenkin tapaamiset paikallisten siipikarjayhtiöiden kanssa. Hankkija on tehnyt broilerikokeita Bangladeshissa jo noin vuoden ajan yhdessä maan suurimman integraattorin Nourish Oy:n kanssa, joka on alan markkinajohtaja noin 30 %:in osuudella. Positiivisten tulosten innoittamana Nourish päätti siirtyä kokeista kaupallisen mittakaavan testivaiheeseen. Lisäksi he ovat kehittäneet antibiootti- ja kokkidiostaattivapaan broilerinlihan tuotantoa ja tästäkin haasteesta Progres oli selvinnyt hyvin. Nourishin kokemukset kiinnostivat myös muita isoja siipikarjayhtiöitä, joiden johtoon tutustuimme matkan aikana.

Thaimaa ja VIV Asia näyttely

Thaimaan kotieläintuotantoa hallitsee muutama suuryritys, kärjessään CP Foods. Sen tuotanto kattaa lähes 700 miljoonaa broileria / v, 500 000 emakkoa porsaineen, 280 000 lypsylehmää sekä kalan ja katkaravun tuotantoa. Rehunvalmistajana CP Foods on maailman suurin reilun 27 miljoonan tonnin vuosivolyymillä. CP Foods aloitti Hankkijan tuotteiden testaamisen noin vuosi sitten. Kontakti syveni tutkimusyhteistyöksi viime syksynä, koska he kokivat Hankkijan tekevän tasokasta tuotekehitystä, joka voisi auttaa heitä kehittämään omaa tuotantoaan. Tapaaminen VIV Asia näyttelyn alla osoitti yhteistyön nytkähtäneen askeleen eteenpäin ja sovimme mittavista Progres kokeista emakoilla ja porsailla. Koska tapaamiset myös muiden Thaimaan suurtuottajien Betagron ja Thai Foodsin kanssa johtivat jatkokokeisiin eri eläimillä, Progres vienti Thaimaahan kasvanee merkittävästi vuoden aikana.

VIV Asia on rehualan suurin näyttely Aasiassa. Se järjestetään Bangkokissa joka toinen vuosi. Näytteilleasettajia oli tänä vuonna yli 1 250. Iso osa näistä yrityksistä markkinoi useita erilaisia rehuaineita, rehulisäaineita, tai eläinlääkkeitä ja -rokotteita, joilla pyritään vaikuttamaan kotieläinten terveyteen ja tuotantotuloksiin. Tässä valtavassa joukossa oli mukana kuitenkin vain yksi yritys, jonka tuotteen teho perustuu suomalaisten havupuiden pihka-aineisiin: Hankkijalla oli näyttelyssä ensimmäistä kertaa oma osasto.

Kiinnostus luonnollisia vaihtoehtoja kohtaan kasvaa, kun tietoisuus rehuantibioottien käytön riskeistä leviää. Osastollamme riittikin vilskettä jokaisena näyttelypäivänä. Sovitut tapaamiset asiakkaiden ja jälleenmyyjien kanssa eri puolilta Aasiaa (Australia, Filippiinit, Intia, Japani, Thaimaa) oli hyvä keino henkilökohtaiseen tiedonvaihtoon ja jatkotoimenpiteistä sopimiseen. Näyttely toimi samalla uusien kontaktien avaamisessa muun muassa Kiinaan, Vietnamiin ja Etelä-Koreaan. Kymmeniä uusia jälleenmyyjätarjokkaita kävi esittäytymässä kolmen messupäivän aikana. Kenties jokin näistä läpäiseekin Hankkijan tiukan seulan ja pääsee aloittamaan Progresin ja Progutin myynnin. Tapasimme messuilla myös eurooppalaisia yhteistyökumppaneitamme. Kävipä meitä tervehtimässä myös Suomen Thaimaan suurlähetystön edustaja! Erityisen mielenkiintoista oli nähdä ihmisten tulevan osastolle kysymään varta vasten Progresista, jonka tunnettuus on selvästi kasvanut.

Hankkijan osasto VIV Asia messuilla Bangkokissa

Juhani Vuorenmaa
Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja