Reilu kananmunatalo panostaa perhetiloihin

DAVA Foods Finland Oy on perustanut kananmunanhankintansa ja toimintansa aina suomalaisiin perhetiloihin. Tiloilla mietitään parhaillaan tuotantotavan vaihtamista virikehäkkikanalasta lattiakanalaksi, ja pakkaamon tuella on tässä iso merkitys.
– Olemme reilu munatalo. Haluamme olla reilu yhteistyökumppani asiakkaillemme ja tuottajillemme, toteaa toimitusjohtaja Juha-Petri Jokinen.

 
Kuvassa vas. Timo Keppola, Jussi Saranen, Merita Raikaslehto, Juha-Petri Jokinen, Veera Lehtilä ja Kimmo Hakala.

Teksti: Satu Illman, Hankkija Oy Kuva: Mikko Vuorinen, Hankkija Oy

DAVA Foods Finland Oy on Suomen johtava kananmuna-alan yritys, jonka juuret ovat Munakunnan toiminnassa. Munakunta perustettiin lähes sata vuotta sitten tehostamaan jäsentilojensa tuottamien kananmunien markkinointia ja vientiä.
Nykyään Munakunta on ns. omistajaosuuskunta, jonka johdon kautta ovat myös edustettuina merkittävimmät kanajalosteet. Munakunta omistaa Dava Foods Finlandin puoliksi tanskalaisen Dava Foods-konsernin kanssa. Kansainvälisyys on selkeä etu ja kansainvälinen verkosto luo tukiverkon kotimaan toimintaan.
Ala on muutosten edessä, kun asiakkaat ovat luopumassa virikehäkkimunien myynnistä siirtymäajan jälkeen.
– Kaikki muut merkittävimmät pakkaamot ovat ilmoittaneet investoivansa vapaassa tuotannossa pakkaamon omaan tuotantoon, isoihin kanaloihin. Dava Foods Finlandin strategia on, että tuotanto perustuu 100 % sopimustuotantoon perhetilojen kanssa, sanoo toimitusjohtaja Juha-Petri Jokinen.
– Kokonaistarjontamme, johon kuuluvat mm. pakkaamo, tuottajapalvelut ja edustamamme laitteet, on tuottajan näkökulmasta kannattava ja ylivoimainen.
Tuottajapalveluista Dava Foodsilla vastaa tuottajayhteyspäällikkö Merita Raikaslehto, tarvikeliike-toiminnasta puolestaan myyntipäällikkö Timo Keppola.

 

Hankkijan kanarehuista ratkaisu kaikille tiloille

Miettisten tilalla Humppilassa toteutettiin samanaikaisesti munapakkaamon vaihto ja lattiakanalan rakentaminen. Hankkijan täysrehuilla on hyvä rehuhyötysuhde, kanat voivat hyvin ja kananmunat ovat puhtaita, toteavat Hannu ja Antti Miettinen.

Kananmunantuotannossa rehuilla ja ruokinnalla on iso rooli. Hankkijan valikoimasta löytyy ratkaisu kaikille tiloille. Oma, alan parhaista asiantuntijoista koostuva tuotekehitys yhdessä laajan tutkimusverkoston kanssa Suomessa ja ulkomailla tuottaa aktiivisesti uusia, ainutlaatuisia rehuratkaisuja. Kaikille Hankkijan rehuinnovaatioille on tunnusomaista, että niillä on sekä tieteelliset perusteet että taloudelliset ja tuotannolliset edellytykset.
Punaheltta Paras -täysrehusarja sisältää seitsemän keskenään tasaenergistä vaihtoehtoa munitusajan eri ajankohtiin sekä rehut poikas- ja nuorikkovaiheeseen. Erityistilanteisiin voidaan valmistaa lisävarusteltuja rehuja. Räätälöidyillä Punaheltta Paras -ruokintaratkaisuilla rehumuutokset voidaan toteuttaa pienin askelin, mikä vähentää kanojen stressiä. Jos tilalla on vilja-tiivisteruokinta, tiivistevalikoimamme tarjoaa siihen parhaat ratkaisut. Ruokintasuunnitelmat tehdään perustuen tilan omien viljojen laatuun ja edustavan viljanäytteen ottoon kannattaa panostaa. Hankkijan Optimi-palvelu on rehusopimusasiakkaillemme maksuton. Optimi-palvelussa analysoidaan kosteus, valkuainen, tilavuuspaino sekä ohrasta ja vehnästä myös tärkkelys.
Kustannusten ennakointiin ja hallintaan tarjoamme mahdollisuuden kiinnittää rehuostoja termiinihintoihin jopa vuodeksi eteenpäin. Ruokinnan suunnitteluun ja rehusopimuksiin liittyen kannattaa kääntyä ruokinta-asiantuntija Kimmo Hakalan puoleen. Myyntineuvottelija Veera Lehtilä puolestaan huolehtii rehutilausten ja -toimitusten sujuvuudesta.
– Siirryttäessä virikehäkeistä lattiakanalaan tuottajan on hyvä miettiä ennakkoon joitakin ruokinnallisia ja tuotantoympäristöön liittyviä seikkoja. Näitä ovat muun muassa rehunkulutus ja ravintoainesisältö sekä kanalan valaistus ja ilmanvaihto, Hankkijan siipikarjarehujen kehityspäällikkö Erja Koivunen muistuttaa.
– Tärkeää on, että rehun kulutus tiedetään ja rehu valitaan sen mukaan, mikä on kanan rehunsyönti ja muninnanvaihe, Erja Koivunen toteaa.
– Yhdessä DAVA Foods Finland ja Hankkija pystyvät luomaan kananmunatuottajalle ainutlaatuisen tukiverkoston. Kun päätös tuotantomuodon vaihtamisesta on tehty, tuottaja ei ole yksin haasteiden ja muutosten kanssa, vaan hänen tukenaan ovat pakkaamon, laite-edustuksen, rehuosaamisen ja kanajalosteiden syvä osaaminen, Juha-Petri Jokinen muistuttaa.

 

Yhteystiedot:

 • Dava Foods Finland Oy:
  Merita Raikaslehto
  Tuottajayhteyspäällikkö
  puh. 040 840 5438

  Timo Keppola
  Myyntipäällikkö, tarvike
  puh. 040 162 7290
 • Hankkija Oy:
  Kimmo Hakala
  Ruokinta-asiantuntija, kananrehut
  puh. 010 768 5206