Progres®-tutkimukset esillä kahdessa siipikarja-alan kongressissa

Progres-logo

Männyn- ja kuusenpihkan resiinihappoja sisältävä Progres® on Hankkijan oma, vankkaan kansainväliseen tutkimukseen perustuva rehuinnovaatio. Tutkimusten esittäminen kotieläinalan kongresseissa on tärkeä osa Progres®in tunnetuksi tekemistä ja vientiä maailmalle.

Progres®in tie vei Roomaan

Siipikarjan suolistoterveyden osaajat kokoontuivat huhtikuun alussa keväiseen Roomaan, jossa pidettiin kuudes ”International Conference on Poultry Intestinal Health” eli IHSIG-konferenssi. Mukana oli niin yliopistojen ja tutkimuslaitosten edustajia kuin yrityksiäkin jopa 57 maasta. Huomattava osanotto melko suppean erikoisalan kongressille kuvaa kasvavaa kansainvälistä tietoisuutta suolistoterveyden merkityksestä kotieläinten hyvinvoinnille ja tuottavuudelle.

IHSIGin keskeisenä teemana oli ”One World – One Health” -konsepti, jonka mukaan ihmisten, kotieläinten ja ympäristön terveys muodostaa yhden globaalin kokonaisuuden. Siipikarja on terveellisen, ilmastoystävällisen ja kustannustehokkaan valkuaisen lähde nyt ja tulevaisuudessa. Toisaalta tuotantotapoja on syytä vielä optimoida moniulotteisen tutkimuksen avulla. Kokouksessa esitettiin siipikarjan suolistohäiriöiden ja diagnostiikan uusia tuulia sekä pohdittiin keinoja vähentää antibioottien käyttöä maailmanlaajuisesti. Siipikarjan ihmisiin levittämät haittamikrobit, kuten kampylobakteeri ja salmonella, olivat myös useiden esitelmien aiheena.

Männyn- ja kuusenpihkan resiinihappojen suotuisista vaikutuksista broilerin suolistolle esitelmöivät IHSIGissä belgialaisen Ghentin yliopistossa työskentelevä eläinlääketieteen tohtori Annasaheb Kolpe sekä Hankkijalla tutkimus- ja tuotekehityspäällikkönä toimiva FT Hannele Kettunen. Resiinihappojen kyky nopeuttaa ihovaurioiden parantumista on tunnettu pitkään, mutta uusissa tutkimuksissa on selvinnyt, että nämä samat yhdisteet turvaavat myös suolen limakalvon eheyttä.

Kollageeni on yksi elimistön yleisimmistä valkuaisaineista, ja se vastaa niin ihon kuin suolikudoksenkin lujuudesta. Kollageenia muodostuu ja hajoaa elimistössä jatkuvasti. Tulehduksen aikana kollageenin hajotus kiihtyy, jolloin kudos heikkenee ja lopulta vaurioituu. Resiinihapot vähentävät tulehduksen aikaista kollageenikatoa ja auttavat siten kudoksen normaalin lujuuden säilyttämisessä. Tämä resiinihappojen suotuisa vaikutus suoliterveyteen on nyt osoitettu sekä soluviljelmillä että Progres®ia syöneiden broilereiden suolistossa.

Progres® reissulla Puolassa

Kesäkuun puolivälissä järjestettiin Puolan Gdańskissa toinen merkittävä siipikarjaväen kokous, European Symposium on Poultry Nutrition (ESPN). Tämä nyt jo 22 kertaa koolle kutsuttu tapahtuma on yksi tärkeimpiä siipikarjan ruokinnan ammattilaisten tapaamisareenoita.

ESPN-kokouksen näkökulma on siipikarjan ravitsemuksessa. Keskeinen haaste Euroopan siipikarjantuotannossa liittyy valkuaisaineomavaraisuuteen. Euroopan ulkopuolelta tuotavalle soijalle etsitään vaihtoehtoja mm. rypsipuristeesta, härkäpavusta ja hyönteisjauhosta. Kestävän kehityksen teema oli myös vahvasti esillä kongressissa. Siipikarjan kasvattamiseksi tulevaisuudessa tarvitaan esimerkiksi uusia rehuraaka-aineita, päivitettyjä ruokintaratkaisuja hitaasti kasvaville lihasiipikarjaroduille ja pitempään muniville kanoille, sekä entistä tehokkaampaa kalsium- ja fosforiruokintaa.

Suoliston merkitys siipikarjan terveydelle sai oman sessionsa toisena kokouspäivänä. Suolistomikrobit kehittyvät erottamattomana osana isäntäeläimen kanssa, ja mikrobien ja isäntäeläimen monimutkaista viestintää on vasta aivan viime vuosikymmeninä opittu kunnolla tutkimaan. Suoliston mikrobiyhteisö vaikuttaa erityisesti tautien vastustuskykyyn ja tulehdusvasteen säätelyyn.

Progres®in vaikutuksista esitettiin Puolassa kaksi tieteellistä tutkimusta. Hankkijan siipikarja-asiantuntija, MMT Eija Valkonen osoitti, että Progresin resiinihapot eivät kerry broilerkanan lihakseen, maksaan tai rasvaan, vaan niiden vaikutus jää suolistoon. Tämä tieto on tärkeä kuluttajan kannalta siitä huolimatta, että resiinihapot ovat myrkyttömiä. Hankkijan tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Juhani Vuorenmaan esittämän tutkimuksen mukaan nimenomaan resiinihapot selittävät broilereiden paremman kasvun, kun ne ruokitaan Progres®ia sisältävällä rehulla.

Progres®illa saadut tulokset herättivät Roomassa ja Puolassa pidetyissä kokouksissa suurta mielenkiintoa, ja tämän ainutlaatuisen tuotteen maailmanlaajuiseen vientiin odotetaankin lähivuosina merkittävää kasvua.