Turun rehutehtaan esiseosuudistuksen myötä Hy-D® myös munivien kanojen täysrehuihin

Turun tehtaan esiseosuudistuksen myötä kanojen täysrehuja parannettiin lisäämällä niihin D3 vitamiinin lisäksi Hy-D®:tä. Hy-D® tarjoaa merkittäviä etuja siipikarjan tuotannossa, joita ei voida saavuttaa syöttämällä pelkästään D3-vitamiinia.

Turun esiseosuudistus vitamiinien osalta

Hankkijan Turun rehutehtaalla otettiin maaliskuun 2019 alussa käyttöön uudet vitamiini- ja hivenaineseokset broilerien ja kalkkunoiden viljarehuissa, kanapoikasten, kananuorikkojen, munivien kanojen täysrehuissa sekä broileri- että kalkkunavanhempien rehuissa. Esiseosuudistuksen myötä panostettiin entistä enemmän nuorten lihalintujen ja emolintujen hivenaine- ja vitamiiniruokintaan. Aiemmin käytimme Hy-D® teurasbroilerien ja -kalkkunoiden sekä niiden vanhempien rehuissa. Esiseosuudistuksen myötä aloimme käyttämään HyD:tä myös kanapoikasten, kananuorikkojen ja munivien kanojen täysrehuissa. Muiden vitamiinien osalta esiseosuudistuksessa uuden esiseoksen saaneiden rehujen vitamiinipitoisuudet päivitettiin vastaamaan lintujen jalostajien suosituksia.

Siipikarjanrehuihin lisättävät vitamiinit

Siipikarjanrehuihin lisätään A-, D-, E-, K-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, biotiinia, foolihappoa, niasiinia ja pantoteenihappoa. Siipikarja pystyy syntetisoimaan elimistössään C-vitamiinia, joten sen ei tarvitse saada sitä rehustaan. C-vitamiinilisästä voi kuitenkin olla hyötyä siipikarjan oireillessa lämpöstressistä.

Eri lintutyypeille ja eri ikäisille linnuille on ravitsemussuosituksensa, joissa myös vitamiinisuositukset on esitetty. Ravitsemussuosituksissa, muun muassa Yhdysvaltalaisen NRC:n (National Research Council) suosituksissa vuodelta 1994, on esitetty vitamiinitarpeet eri ikäisille ja eri tuotannonvaiheessa oleville linnuille. Tämän lisäksi lintuhybridien jalostajat ilmoittavat ruokintaohjeissaan lintujen vitamiinitarpeet.

Käytännössä lintuhybridien jalostajien suosittelemia vitamiinipitoisuuksia eri ikäisille ja eri tuotantovaiheessa oleville linnuille käytetään ohjeena, kun valitaan esiseosten vitamiinikoostumus, vitamiinien määrä esiseoksissa ja esiseoksen annostelumäärä rehuun. Vitamiinien sekä myös hivenaineiden määrät esiseoksissa määräytyvät täysin lintujen tarpeiden mukaan ja rehuaineiden vitamiinien ja hivenaineiden määrä lasketaan nollaksi. Tällöin käytössä on rehuun lisättyjen vitamiinien ja hivenaineiden määrä. Näin varmistetaan vitamiini- ja hivenainetarpeiden täyttyminen. Lintujen osalta rehulainsäädännössä on esitetty maksipitoisuudet rehuun lisättäville D- ja A-vitamiinille. Mainittakoon, että vitamiinien osalta lintujen jalostajien suositukset eivät kohtaa lakisääteisten maksimipitoisuuksien kanssa aina yhteen.

Hy-D® ja sen vaikutukset

Siipikarjanrehuissa D-vitamiinin lähde on D3-vitamiini. D3-vitamiini on välttämätön luiden kehittymiselle. Se säätelee kalsiumin ja fosforin imeytymistä, joilla molemmilla on tärkeä rooli luuston kehittymisessä. D3-vitamiinin täytyy käydä läpi kaksi muutosta linnun elimistössä ennen kuin se saavuttaa muodon, jota lintu voi käyttää. Tämä D-vitamiinin muoto on 1,25-dihydroksikolekalsiferoli (1,25 (OH) 2-D3).

D3 imeytyy ohutsuolessa ja kulkeutuu maksaan, jossa se muuttuu 25-hydroksikolekaliferiferoliksi (25-OH-D3). 25-hydroksikolekaliferiferoli jatkaa metabolimoitumistaan maksassa. Siitä muodostuu eri metaboliitteja, joista tärkein on 1,25-dihydroksikolekalsiferoli, joka on linnulle käyttökelpoinen muoto. Tämä prosessi vähentää eläimelle käytettävissä olevan tehokkaan D3-vitamiinin määrää ja on aikaa vievää.

DSM-nimisen yrityksen patentoima ja myymä Hy-D® on 25-hydroksikolekaliferiferoli ja on siten ohittanut yhden askeleen D3-vitamiinin metaboliareitissä. Hy-D® mahdollistaa tarvittavan metaboliitin 25-OH-D3 tehokkaamman ja nopeamman kulutuksen ja D-vitamiinin paremman hyväksikäytön. Tämä saa aikaan vahvan luuston kehittymisen. Monessa tutkimuksessa Hy-D® käytettäessä eläimet ovat olleet terveellisempiä ja tuottavampia kuin pelkkää D3 käytettäessä. Tästä on indikoinut muun muassa pienempi kuolleisuus Hy-D® käytettäessä.

DSM on omilla kotisivuillaan esittänyt useita etuja Hy-D® käytettäessä. Munivien kanojen kohdalla Hy-D®:llä on tutkimuksissa ollut positiivisia vaikutuksia luuston kehittymiseen, munantuotantoon, munien laatuun ja erityisesti kananmunan kuoren kestävyyteen. Hy-D® on joissakin tutkimuksissa todennäköisesti vaikuttanut positiivisesti rehunhyötysuhteeseen ja sen on arvioitu vähentävän kanojen sairastumista rasvamaksaan. Hankkijan Punaheltta Kanakivennäinen Kalikok -rehussa on D3-vitamiinin lisäksi D-vitamiinin lähteenä 1,25-dihydroksikolekalsiferoli.

Lisätietoja Hankkijan siipikarjanrehujen hivenaineista ja vitamiineista voi kysyä Erja Koivuselta
Sähköpostitse erja.koivunen@hankkija.fi tai soittamalla numeroon 010 768 3020.