Rehujen termiinikauppa talouden suunnittelun työvälineeksi

Termiinikaupasta on tullut yhä useamman kotieläintilan työkalu rehujen hintariskien hallintaan. Säännöllisiä hintasuojauksia tekemällä kotieläintilat pystyvät varmistamaan ennustettavan ostorehukustannuksen tulevaisuuteen. Kotieläintilojen kokemukset termiinikaupasta ovatkin erittäin positiivisia ja termiinikaupan suosio jatkaa kasvuaan.

Hankkijan kuorma-auto

Säännölliset hintakiinnitykset takaavat parhaimman hyödyn

Termiinikaupassa asiakas voi kiinnittää rehun hinnan ja volyymin sopimaksi katsomallaan hetkellä ja siten ennakoida tulevia tuotantokustannuksia. Ekonomistien käyttämä lause – jos ennustat, niin ennusta usein – pätee hyvin termiinikauppaan. Muutokset maailmanmarkkinoilla ovat yhä nopeampia ja markkinahintojen seuranta tulee olla jatkuvaa työtä. Kotieläintilan näkökulmasta parhaan hyödyn saa, kun tekee rehujen hintasuojauksia eli kiinnityksiä säännöllisesti pitkin vuotta. Pitkällä aikavälillä termiinikauppa on ehdottomasti kannattavin ja vähäriskisin malli rehukustannusten hallintaan.

Kotieläintilat tekivät rehujen termiinikauppoja syksyllä 2018 ennen viljojen ja kuituraaka-aineiden rajua hinnannousua kiitettävän paljon. Hereillä olo ja termiinikauppojen lukitseminen tässä tilanteessa toi merkittävää kilpailuetua monille kotieläintiloille syksyn ja talven ajaksi. Poikkeuksellisen kovan hintarallin jälkeen markkina on siten rauhoittunut ja rehujen hintakehitys alkuvuoden 2019 aikana on ollut tasaisempaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että globaalien rehumarkkinoiden maailmassa myös Suomessa käytettävien rehujen kustannuksiin vaikuttavat niin Pohjois-Euroopan tilanne kuin Etelä-Amerikan, Australian tai Kanadankin satoennusteet. Huonot uutiset markkinoilla aiheuttavat aina turbulenssia ja siksi rehujen ostosopimuksia on hyvä olla lukittuna myös seesteisinä aikoina.

Teksti Mikko Anttila, Hankkija Oy