Rantasen Tila siirtyy vapaaporsitukseen

Sikayrittäjät Pertti ja Sofia Rantanen: ”Haluamme pysyä kehityksessä mukana eläinten hyvinvointia parantamalla”.

Pertti ja Sofia Rantasen tilalla Pöytyällä puhaltavat muutoksen tuulet, kun yhdistelmäsikala on siirtymässä vuodenvaihteessa vapaaporsitukseen.

Vapaaporsituksessa emakko saa nimensä mukaisesti liikkua ja porsia vapaana karsinassa, toisin kuin perinteisessä porsitushäkissä. Tämä lisää tutkimusten mukaan emakon hyvinvointia sekä vähentää stressiä, mutta toisaalta vaatii enemmän tilaa ja lisää työmäärää.

Vapaaporsitus vaatii ison investoinnin, minkä Rantaset hyvin tietävät. Tilalle on rakentumassa vapaaporsitusta varten kokonaan uusi sikala.

”Vapaaporsitus on tulevaisuutta”

Uuteen sikalaan tulee 12 osastoa ja 240 porsituspaikkaa. Hintaa investoinnille kertyy noin puolitoista miljoonaa euroa.

– Vanhoihin tiloihin vapaaporsitusta ei lähdetty tekemään, sillä tila olisi loppunut kesken, Pertti Rantanen kertoo.

Mutta mistä yrittäjäpariskunta sai rohkeuden näin isoon investointiin alalla, joka on muutenkin kamppaillut kannattavuusvaikeuksien kanssa?

– Jos alalla haluaa pärjätä, pitää pysyä kehityksessä mukana. Me uskomme, että vapaaporsitus on tulevaisuutta, Sofia Rantanen miettii.

– Olemme HK:n tuottajia, ja HK tekee paljon yhteistyötä Ruotsin kanssa, jossa porsitushäkit ovat jo kiellettyjä. Lainsäädäntö tulee todennäköisesti jollakin aikavälillä kieltämään porsitushäkit Suomestakin”, Pertti Rantanen jatkaa.

Tuo mukanaan niin hyötyjä kuin haasteitakin

Vapaaporsituksen voi toteuttaa monella tavalla. Voi viedä aikaa, että löytää oikeat ja kullekin tilalle sopivat toimintatavat, Pertti ja Sofia Rantanen pohtivat yhdessä Hankkijan sikatilojen ruokinta-asiantuntijan Juha Tolppasen kanssa.

Investointituen lisäksi vapaaporsitukseen on mahdollista saada eläinten hyvinvointitukea. Nämä yhdessä ovat Rantasten mukaan sen verran hyvä kannustin, että projektiin kannatti lähteä.

– Mutta toivomme toki, että vapaaporsituksesta saadaan muutakin lisäarvoa kuin tuet, Pertti Rantanen lisää.

Onnistuneesti toteutettuna vapaaporsitus voi tuodakin monenlaista lisäarvoa: se tutkitusti nopeuttaa ja sujuvoittaa porsimista ja voi vaikuttaa suotuisasti myös imetyskauteen, sillä vapaampi liikkuminen lisää emakon ruokahalua ja siten maidontuottokykyä. Näin saadaan myös vahvempia ja elinvoimaisempia porsaita.

Emakoiden äitiominaisuuksiin on vapaaporsituksessa syytä kiinnittää erityistä huomiota. Emakoilla tulee olla vahva hoivavietti, mutta ylisuojelevaisuutta ei saisi esiintyä, sillä porsaitaan aggressiivisesti puolustava emakko vaikeuttaa hoitotyötä karsinassa. Huonoa emakkoainesta ei kannata väkisin pitää tuotannossa.

Makuukuolemista puhutaan paljon vapaaporsituksen yhteydessä. Tutkimustulokset asiasta ovat ristiriitaisia: osassa niistä vapaaporsituksen on havaittu lisäävän porsaiden makuukuolemia, osassa taas eroa häkkiporsitukseen ei ole. Myös vapaaporsitusta toteuttavien tuottajien kokemukset vaihtelevat. Paljon riippuu siitä, kuinka vapaaporsitus on tilalla toteutettu ja kuinka pitkä kokemus siitä on kertynyt.

Teolliset täysrehut tuovat turvaa kriittisiin ikävaiheisiin

Vapaaporsituskarsinat on suunniteltu mahdollisimman helppohoitoisiksi.

Rehujen suhteen tilalla on luotettu Hankkijaan jo yli 20 vuotta. Imettävillä emakoilla ja porsailla ruokintaratkaisuna ovat Hankkijan täysrehut.

Joutilaat emakot ja lihasiat syövät tilan omaa rehuviljaa – ohraa, vehnää ja kauraa – sekä Hankkijan täydennysrehua. Täydennysrehujen osuus on noin 20 prosenttia koko rehumäärästä. Joutilaat emakot saavat Tiineys-Pekoni Kuitumix -täydennysrehua ja lihasiat tilan omaan rehuun sekoitettua OVR- eli ohravalkuaisrehua.

– OVR-liemirehun määrää tarkennetaan sitä mukaa, kun sika kasvaa, Hankkijan sikatilojen ruokinta-asiantuntija Juha Tolppanen kertoo.

Rantaset aikovat jatkossakin pysyä ruokintaratkaisussa, jossa imettävät emakot ja porsaat ovat täysrehuruokinnalla muiden saadessa enemmän tilan omia rehuja.

– Imetyksessä on tärkeää, että emakko saa kaikki tarvittavat ravintoaineet, ja myös pikkuporsaiden ruokkiminen on tarkkaa puuhaa. Teollisissa rehuissa voi olla varma siitä, että saa tasalaatuista tavaraa. Siksi tämä on tuntunut meidän tilalla sopivalta menetelmältä, Pertti Rantanen perustelee.