Viljelykokemuksia uusista INV110CL- ja Performer -hybridikevätrapseista

Kasvuohjelman kevätrapsikoe oli viime kesänä Harjavallassa. Havaintokaistoille kylvettiin hybridikevätrapsit INV110CL ja Performer sekä populaatiokevätrapsi Proximo. Kaistojen viljelymestarina toimi Martti Yli-Kleemola.

Kevätrapsit kylvettiin 11.5.2018. Sääennusteet ennustivat kuumaa ja kuivaa kevättä, jonka takia tavoiteltiin tavanomaista suurempaa kylvötiheyttä. Tavoitekylvötiheys hybridirapseilla oli 100 itävää siementä/m2 ja populaatiolajikkeella 150 itävää siementä/m2.

Lannoitus tehtiin kolmella levityskerralla. Starttiravinne 40 kg/ha levitettiin pintalevittimellä ennen kylvöä, ja kylvölannoituksena annettiin YaraMila Y4 Hiven N 80 kg/ha. Rapsit saivat vielä kukkanuppuasteella YaraBela Axania N 35 kg/ha.

Rikkakasvien torjunta tehtiin Clamoxilla ja Galeralla. Clamox on clearfield-herbsidi, joka on poikkeuksellisen laajatehoinen valmiste. Kesän kuivasta säästä huolimatta kasvustot ruiskutettiin tauteja vastaan Propulse FX:llä; Propulse (0,3 l/ha) ja Folicur Xpert (0,3 l/ha).

Havaintokaistakokeen tulokset kevätrapsit
Kaavio 1. Havaintokaistakokeen tulokset kevätrapsi

Martti totesi, että rikkojen torjunta onnistui Clamoxilla parhaiten ja Galerallakin hyvin. Tautiruiskutuksen vaikutus näkyi suoraan kasvustossa, mikä merkinnee vaikutusta satomääräänkin.

Puintien jälkeen Martti laski tautiaineen vaikutusta hehtaarisatoon ja lisätuottoon. INV110CL:n tautiruiskutus lisäsi satoa noin 13 prosenttia hehtaaria kohti. Lisätuottoa sadonlisästä saatiin 98 euroa/ha, jossa on huomioitu tautiaineen hehtaarikustannus.
–Kylvö onnistui olosuhteisiin nähden hyvin. Pelto muokattiin lautasmuokkaimella vain pinnasta, jolloin olki sekoittui pinta- maahan. Välittömästi sen jälkeen rapsit kylvettiin noin 3 cm syvyyteen. Kasvinsuojeluruiskutukset tehtiin kaikki aikaisin aamulla kello neljän ja kahdeksan välillä, Martti summasi kasvukauden aikana tehtyjä onnistumisia.

Samalla lohkolla kasvoi kolmantena lajikkeena aiempina vuosina hyviä tuloksia antanutta Proximoa, jonka satotulos jäi 2000 kg/ha.

Clamox
Clamox
0-ruutu
0-ruutu

Teksti: Taina Salminen, Hankkija Oy
Kuvat: Martti Yli-Kleemola