Uudet härkäpavut tuovat kasvua markkinoille

Härkäpavun viljely on viime vuosina lisääntynyt nopealla tahdilla; tänä kesänä härkäpavun viljelyala, hieman yli 22 000 ha, ohitti ensimmäistä kertaa perunan viljelyalan. Kasvua viime vuoteen tuli huimat 35 %.

 Borealin härkäpavun jalostusohjelma tuottaa kasvavaan tarpeeseen eri ominaisuuksin varustettuja uusia härkäpapulajikkeita, joista ensimmäisenä laajempaan viljelyyn pääsee Sampo. Sampo-lajike tulee syksyn siemenkauppaan. Sampo on satoisa ja erittäin aikainen härkäpapu.
–   Sen sato on valtalajike Kontun tasoa, vaikka se on huomattavasti aikaisempi. Lyhyemmän kasvuajan ansiosta Sampoa tullaan jatkossa näkemään yhä pohjoisemmilla viljelyalueilla. Valkuaispitoisuudeltaan Sampo on hieman Kontua korkeampi, Borealin jalostaja Pertti Pärssinen kertoo.
Vuotta Sampon perässä viljelyyn pääsee myös toinen Borealin jalostama härkäpapu-uutuus, Louhi. Sen kasvuaika on Kontun luokkaa, mutta sato noin 10 % parempi.

Viljely ja kuivaus omalla tekniikallaan

Sampo-härkäpavun pienikokoinen siemen helpottaa kylvöä sekä puintia ja kuivausta. Lisäksi pieni siemen kestää käsittelyä paremmin, eikä halkeile.

Härkäpavun vastaanottokosteus Hankkijalla on 14,5 %. Kuivauksessa on hyvä huomioida, että härkäpavun siemen varastoi kosteutta ytimeensä, vaikka pinta olisi jo kuiva.
–   Niinpä monet viljelijät ovat ottaneet käytännöksi tehdä kaksi kuivauskierrosta, jolloin siemenen ydin ehtii luovuttaa kosteutensa paremmin, Pertti Pärssinen selventää.

Koska härkäpapu on monelle viljelijälle vielä uusi tuttavuus, sen viljelytekniikan ohjeet ja suositukset ovat kysyttyjä. Näitä ohjeita rakennetaan Vilja-alan yhteistyöryhmän johdolla alan toimijoiden kanssa niin, että ohjeet ovat käytettävissä ensi kasvukaudelle.


Teksti ja kuva: Niina Pitkänen, Boreal Kasvinjalostus