Thorus-vehnä on kiinnostava uutuus

Vehnäpelto

Siemenviljelijä Mikko Pitkänen viljeli Huittisten Huhtamossa kesällä 2018 siemeneksi uutta satoisaa Thorus-vehnää. Hän on viljellyt ennen muun muassa satoisaa Calixoa, joten Thorusta oli mielenkiintoista lähteä kokeilemaan.

Pitkäsen tilalla kylvöille lähdetään mahdollisimman varhain. Thorus saatiin maahan 9.5.2018 heti Melius-ohran jälkeen, jolloin maassa oli vielä kosteutta vapun sateiden jäljiltä.

- Lohkot orastuivat pääosin tasaisesti, mutta ilmeisesti toukokuun kuivuus verotti kasvustoa ja sinne tänne muodostui jopa tyhjiä paikkoja. Tämä alensi satotasoa jo lähtökohtaisesti. Thorukselle valikoidut lohkot eivät yleensä poudi helposti, mutta nyt ne kärsivät kuivuudesta, Pitkänen kertoo.

Ensimmäisen kerran Pitkäsen tilalla kokeiltiin vehnälle jaettua lannoitusta. Kylvölannoituksen lisäksi Thorus sai pintalevityksenä lannoitetta 11. kesäkuuta ja vielä nestemäisenä lehtilannoitetta tuholais- ja rikkaruiskutuksen yhteydessä 13-14. kesäkuuta.

- Jälkikäteen ajateltuna olisi varmaankin pitänyt laittaa kaikki paukut samalla kertaa eli kylvölannoituksena, pintaan levitetyt lannoiterakeet kun eivät sateettomuuden takia sulaneet pitkään aikaan. Ei ollut kokeilulle paras vuosi, Pitkänen miettii.

Pitkänen on 4 800kg satotasoon kohtalaisen tyytyväinen, kun ottaa huomioon olosuhteet. Kesäkuun alussa ja vasta juhannuksena tulleet sateet saivat aikaan jälkiversontaa. Vihreistä ja muista huonoista siemenistä Pitkänen pyrkii pääsemään eroon jo puimurin säätöjen sekä kuivurin esipuhdistuksen avulla, jotta ne eivät huononna siemenraakaerän laatua. Voi vain arvailla, mikä satotaso olisi ollut, jos kasvusto olisi ollut vielä tasaisempi.

- Kauden jälkeen Thoruksesta on ihan hyvä fiilis. Nyt vain toivotaan parempia olosuhteita kesälle 2019, jotta näkisin, päihittääkö Thorus Calixon satotasot, sanoo Pitkänen.