Reilu Teko –säkkikeräyksessä hyvät tulokset

Reilu Teko -kampanjassa 4H-nuoret keräsivät viime kesänä säkkejä 676 tonnia, mikä oli noin 13 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Säkkikeräyksen järjestivät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräykseen osallistuivat myös Hankkija, K-maatalous, Raisioagro ja Tilasiemen Oy. Kampanjan suojelijana toimi Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Palkitsemistilaisuudessa Yaran Kotkaniemen tutkimusasemalla kaupallinen johtaja Timo Räsänen luovutti Suomen 4H-liiton toimitusjohtajalle Seppo Hassiselle 132 658 euron arvoisen shekin. Keräyksen tuotto käytetään säkkikeräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja nuorisotyön tukemiseen.

 

Tilaisuudessa palkittiin Suurin nousija, 4H-yhdistys, joka lisäsi eniten säkkien keräystä. Kunniakirja luovutettiin Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Janina Mäkiselle. Yhdistys keräsi 27 711 kiloa säkkejä, 88 % edellisvuotta enemmän.

– Reilu Teko -säkkikeräys ilmentää alkujaan maaseudulta ponnistaneen 4H-järjestön juuria. Säkkikeräyksessä yhdistyvät monet 4H:n kasvatustavoitteet, mm. vastuu ympäristöstä ja vastuullisuus yleensäkin, työnteon oppiminen ja yritteliäisyys, toteaa Seppo Hassinen.

Reilu Teko –keräykseen otettiin vastaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput sekä Hankkijan, K-maatalouden, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

 

Keräys toteutettiin siten, että viljelijät toivat tyhjät säkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita oli lähes jokaisessa kunnassa, yhteensä noin 250. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. 4H-nuoret lajittelivat ja pakkasivat säkit, ja Yara järjesti säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Keräyksellä saatiin talteen yli kaksi kolmasosaa maatiloille toimitetuista säkeistä. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975, yhteensä noin 36 miljoonaa kiloa. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuovin raaka-aineeksi. Ilman Reilu Teko -keräystä säkit päätyisivät kaatopaikoille.

Lisätietoja:
Aino Tonttila, järjestöpäällikkö Suomen 4H-liitto
p. 040 066 4199
aino.tonttila@4h.fi

Seija Luomanperä, viestintäpäällikkö Yara Suomi Oy
p. 050 552 1540
seija.luomanpera@yara.com