Katso videoita Viljan Kasvuohjelman ohra-kaistoilta Vähässäkyrössä

Viljan Kasvuohjelma, Vähäkyrö

Viljan Kasvuohjelman kaistat on perustettu pellolle tilalla, joka käyttää sian lietelantaa viljojen lannoituksessa. Havaintokaistoilla havainnoidaan, miten sian lietelantaa tulee täydentää, jotta tilan pellolta saadaan tuotettua mahdollisimman korkea sato, josta saadaan valkuaista lihasikojen ruokintaan. Kaistat on lannoitettu lietteen lisäksi YaraMila NK 2 ja Hiven Seleenisalpietari Se+:llä. Katso avaimet onnistuneet ohran viljelyyn videoilta.

Yara: Kunnon, hyvä ja tasapainoinen kylvölannoitus on perusta tasapainoiselle ohran viljelylle. Miten sian lietelantaa täydennetään oikein ja mitä hivenravinteita kasvusto tarvitsee kasvukauden aikana.

Syngenta: Ohran vahva ja tasainen kasvuunlähtö on perusta hyvälle ohrasadolle. Korrensääteiden käyttö ohralla sekä kaksivaiheinen tautientorjunta Amistar- ja Elatus Era-valmisteilla.

Corteva: Kestävän pihatähtimön (vesiheinän) torjunta Pixxaro Premiumilla. Tankkiseosmahdollisuudet Axialin, YaraVita-lehtilannoitteiden ja Moddus-kasvunsääteiden kanssa.

Tuomas Uusitalo vieraili Kasvuohjelman havaintokaistalla esittelemässä moni- ja kaksitahoiset ohralajikkeet. Lajikevalikoimasta löytyy satoisia ja laadultaan hyviä lajikkeita niin rehu-, tärkkelys- kuin mallasteollisuuteen. Uutuuslajikkeita ovat Hermanni (mt), Ellinor (kt), Eastway (kt), Fennica (kt). Tutuista lajikkeista esittelyssä ovat Uljas, Rødhette ja kaksitahoisista ohrista Feedway. Lajikkeet tulevat myyntiin syksyn siemenkauppaan.

Lihasikojen ruokinnassa keskeisessä osassa on rehuohran viljely, mikä luo perustan eläinten ruokinnalle. Rehuohralajikkeen tulee olla satoisa, jolloin saadaan mahdollisimman suuri valkuaissato ja korren tulee kestää voimaperäistä viljelyä. Vähässäkyrössä on Kasvuohjelman havaintokaistat, joiden lannoituksessa käytetään sianlietelantaa. Vuonna 2019 tilalla oli viljelyssä Feedway-ohra, josta saatiin 2,4 kertaa enemmän valkuaista hehtaarilta kuin Suomessa keskimäärin. Tähän videoon on koottu keskeiset kasvukauden aikaiset toimenpiteet onnistuneeseen rehuohran viljelyyn.