Glyfosaatin käyttö

Juolavehnä on satovaikutuksiltaan kenties tärkein Suomessa torjuttava rikkakasvi. Märät ja viileät syksyt suosivat juolavehnän kasvua. Juolavehnää voidaan torjua valikoivasti vehnistä ja rukiista kasvukauden aikana, mutta yleisin ja tehokkain kemiallinen torjuntamenetelmä on glyfosaatin käyttö.

Glyfosaateista on kymmenittäin erilaisia kauppavalmisteita. Itse tehoaine on kaikissa sama, mutta tuotteen formulaatiossa olevat kiinnite- ja kantoaineet ovat toisistaan poikkeavia. Näiden lisäaineiden tehtävä on varmistaa glyfosaatin paras kulkeutuminen kasvissa juuristoon, jotta tehosta saadaan pitkäaikainen.

Glyfosaatti tehoaa kaikkiin vihreisiin kasveihin, joskin esimerkiksi kasvin lehtien rakenteesta riippuen joidenkin rikkakasvien hävittäminen vaatii korkeampia glyfosaattiannoksia. Esimerkiksi kuminakasvuston lopettamiseen ja yrttimäisten rikkakasvien hävittämiseen tarvitaan suurempia glyfosaattiannoksia kuin hukkakauran tai jääntiviljan hävittämiseen.

Roundup Flex

on vahva glyfosaatti, siinä on tehoainetta 480 g/l. Kiinnite- ja kantoaineet ovat markkinoiden uudenaikaisimmat ja siksi juuristotehon saaminen on varmempaa kuin ns. classic-tyypin glyfosaateilla.